BBZ nieuws

Schipper Bruine Vloot in inventaris Immaterieel Erfgoed

Op 20 maart is de bijschrijving van het vak Schipper Bruine Vloot in de Inventaris Immaterieel Erfgoed een feit. Het Zuiderzeemuseum feliciteert de BBZ met het behalen van deze mooie mijlpaal.

Op initiatief van de BBZ is vorig jaar een werkgroep gestart om erkenning te krijgen voor dit bijzondere beroep. Het traject is succesvol afgerond en het vak schipper Bruine Vloot heeft de officiële status Immaterieel Erfgoed gekregen. Ook een medewerker van het Zuiderzeemuseum zat in de werkgroep. “Het museum steunt de schippers al jaren door hun gasten gratis toegang te verlenen. Hier gaan we, zeker na het behalen van dit resultaat, graag mee door,” reageert Stephan Warnik, algemeen directeur.

Door de toekenning van de coronasteun aan eigenaren van traditionele zeilschepen is de sector zich meer en meer bewust geworden van het feit hoe uniek de Nederlandse vloot eigenlijk is. Zo bijzonder, dat de overheid bereid was extra steun te verlenen zodat deze niet verloren zou gaan. Duidelijk werd dat de vloot naast een economische waarde ook een maatschappelijke, culturele waarde heeft. Om de vloot in stand te houden zijn er mensen nodig. Mensen die de schepen goed onderhouden, ze gebruiken waarvoor ze gebouwd zijn en deze ervaring willen delen met zo veel mogelijk anderen. Daarom is de BBZ het traject gestart om het vak van Schipper Bruine Vloot te laten registreren als immaterieel erfgoed. Het is een intentieverklaring waaruit blijkt dat de BBZ zich actief wil inzetten voor de toekomst van het vak door middel van een aantal concrete acties op het gebied van bijv. veiligheid, scholing, duurzaamheid en financiering.

Foto: Klipperrace (©PMF)