Duurzaamheid

Bijzonder concept: catamaran-cruiseschip op biomethanol en met stalen zeilen

In de zoektocht naar een emissievrij cruiseschip heeft het Noorse nautische ontwerpbureau YSA Design een cruiseschip met een catamaran-romp en metalen zeilen gepresenteerd.

Het 104,50 meter lange scheepsconcept met de naam Seabreeze biedt ruimte aan 200 passagiers. Voor de voortstuwing beschikt de catamaran over vier 50 meter hoge inklapbare zeilen en een hybride installatie met dieselgeneratoren op biomethanol en een batterijpakket. Daarmee kan het schip minimaal klimaatneutraal varen.

De twee rompen zijn elk 18,20 meter breed en hebben vier passagiersdekken. In totaal zijn er per romp 100 gastenhutten met per stuk ruimte voor twee personen. Daarnaast zijn er hutten voor in totaal 155 bemanningsleden.

Uiteindelijk doel is een cruiseschip in de vaart te brengen dat niet alleen emissieloos kan varen, maar ook zo min mogelijk verstoring veroorzaakt aan zeeleven, zoals koraalgebieden. Het is niet bekend of het schip daadwerkelijk gebouwd gaat worden, het gaat voorlopig om een concept van YSA Design.

Lees het hele artikel in de Schuttevaer (alleen voor abonnees)

Foto: Het Seabreeze-concept van YSA Design. (© YSA Design).