BBZ nieuws

Startschot voor Kredietunie Traditionele Passagiersvaart

De Kredietunie Traditionele Passagiersvaart (KTPV) lanceerde op 23 april haar website. Marco Harskamp, voorzitter van de KTPV: ,,We kunnen nu aan het grote publiek laten zien waar we voor staan.”

De KTPV is al enkele maanden een feit, maar de lancering van de site voelt als het echte startschot.
De website van de KTPV biedt ondernemers binnen de branche alle informatie die ze nodig hebben om een kredietaanvraag in te dienen. Ook legt de site hoe de toekenningsprocedure in elkaar steekt. Ook investeerders kunnen op de website terecht voor informatie over de beleggingsmogelijkheden die de KTPV biedt.

Financieringsbehoefte

De KTPV is opgericht om tegemoet te komen aan de groeiende financieringsbehoefte binnen het bedrijfsmatig varend erfgoed. Hieronder vallen de zeilende binnenvaartschepen, motorpassagiersschepen en zeevaart. Banken financieren ondernemers binnen deze branche steeds minder, waardoor er een financieringsgat ontstaat. Tegelijkertijd zijn er steeds meer investeringen nodig voor bijvoorbeeld de aankoop, het groot onderhoud, reparaties en de verduurzaming van historische schepen.
,,We hebben hart voor varend erfgoed, maar we zijn geen liefdadigheidsinstelling,” zegt Harskamp. ,,We kijken kritisch naar elke kredietaanvraag die we ontvangen. Er wordt uitsluitend krediet verstrekt als de perspectieven voor de onderneming positief zijn. Na toekenning van een krediet, koppelen we de aanvrager aan een ondernemerscoach.”

Belangen investeerders

Nauwkeurigheid staat dus hoog in het vaandel bij de KTPV. ,,We staan voor de belangen van onze investeerders en vinden het essentieel om zekerheid te bieden. Maar feitelijk is investeren in bedrijfsmatig varend erfgoed van zichzelf al interessant. Het is een sector met zeer betrokken ondernemers die zich enorm inzetten om hun schip te exploiteren. Daarom zijn faillissementen in deze branche zeldzaam.”

Coöperatie

De KTPV is een coöperatie. Ze bestaat uit mensen die werkzaam zijn in de branche, die weten wat er speelt en de juiste taal spreken. Daarnaast zijn financieel specialisten bij de KTPV betrokken. Het bestuur bestaat, naast Harskamp, uit Craig Youell (penningmeester), Brenda van den Broeke (secretaris), Lenny Versteeg, Martijn Kuipers en Sil Faas.
Harskamp: ,,Het behoud van bedrijfsmatig varend erfgoed is voor ons belangrijk. En ik denk dat veel mensen het zonde zouden vinden als ons varend erfgoed verdwijnt. Tegelijk zijn we ondernemers en weten we: elke investering moet wat opleveren. Deze twee uitgangspunten brengen we samen binnen onze kredietunie.”

Meer informatie: klik hier.