Nieuws

Hoe de vaarregels op de Waddenzee al dertig jaar voor verwarring zorgen

Omdat het mogelijk de natuur verstoort, mogen kleine watertaxi’s ‘s nachts niet snelvaren op het Wad. Maar de grotere snelboten van de veerdiensten doen dit wel. De Leeuwarder Courant schrijft hoe de overheid die dit moet controleren, zelf in de Waddenzeeregels verstrikt raakte.

De pier van Ameland, een donderdagavond. Fostaborg, de snelle boot van Wagenborg, maakt zich klaar voor de laatste overtocht naar de wal. Een handvol passagiers stapt aan boord. Hun overtocht zal maar 20 minuten duren, ruim twee keer zo snel als met de gewone veerboot.

De Fostaborg vaart zo’n 40 kilometer per uur. Ook al is het nu pikkedonker. Dat mag, in de grote afgebakende vaargeulen en veerbootroutes op de Waddenzee. De Fostaborg is 21,5 meter lang, en voor elk gemotoriseerd schip dat langer is dan 20 meter geldt in de vaargeulen geen limiet. Verder naar het westen in de Waddenzee, bij Vlieland en Terschelling, varen de snelboten van rederij Doeksen met ruim 50 kilometer.

De laatste Amelandse boot van Wagenborg richting Holwert vertrekt deze avond om zeven uur. Daarna is het over en uit. Eilanders die op een later tijdstip naar de overkant willen, konden kort geleden nog een beroep doen op een watertaxi. Op elk Waddeneiland zit wel een ondernemer die met zo’n boot eigen overtochten aanbiedt, los van de veerdiensten.

Op Ameland is die ondernemer Richard Veltman. Maar Veltman wil er ‘s nachts niet langer op uit, maakte hij eind vorig jaar bekend. Boten die korter zijn dan 20 meter – en dat zijn alle watertaxi’s – mogen van de wet ‘s nachts niet snelvaren – dat is harder dan 20 kilometer per uur. Zonder de mogelijkheid van een ‘vlotte’ overtocht ziet Veltman helemaal geen bestaansrecht voor zijn nachtelijke taxi-service. Watertaxischippers op de andere eilanden overwegen zijn voorbeeld te volgen en ook te stoppen.

Hoe zit dat nu? Waarom mogen grotere schepen ‘s op het Wad nachts wel hard varen, maar kleinere boten zoals watertaxi’s niet? Wat zijn de risico’s voor mens en natuur? Na de dodelijke aanvaring tussen de snelboot en de watertaxi bij Terschelling, afgelopen herfst, reconstrueerde deze krant hoe de snelheidsregels op de Waddenzee zijn ontstaan.

  • In de gehele Waddenzee geldt een algemene maximumsnelheid van 20 kilometer per uur voor alle schepen.
  • Uitzondering zijn de betonde hoofdvaargeulen en veerbootroutes. Daar gelden speciale regels.
  • In deze vaarwegen is er geen snelheidslimiet voor motorschepen langer dan 20 meter. Hieronder vallen de gewone veerboten van rederijen Doeksen en Wagenborg, en hun boten voor de sneldienst. Zij kennen zowel overdag als ‘s nachts geen maximumsnelheid.
  • Voor motorschepen korter dan 20 meter, die qua motorvermogen harder kunnen varen dan 20 kilometer per uur, geldt in deze vaarwegen overdag geen maximumsnelheid, maar ‘s nachts (na zonsondergang wel). In de nacht mogen ze niet harder dan 20 kilometer. Watertaxi’s vallen in deze categorie.
  • Ook op deze regel zijn weer uitzonderingen. Voor kleine schepen die reddings- bergings, opsporings- of patrouillewerkzaamheden uitvoeren, vervalt de nachtelijke snelheidslimiet. Volgens Waterstaat-minister Mark Harbers geldt dat ook voor ‘urgent ziekenvervoer’.

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

Of lees hier een ander artikel in de LC, ook alleen voor abonnees

Afbeelding: de snelle veerboot naar Ameland, de Fostaborg, foto VVVAmeland