Zeilvracht

Vrijbuiter timmert aan de weg

De duurzame tjalk Vrijbuiter begint weer aan een vol seizoen, met emissievrije vrachtvaart, een zomerschrijfcursus aan boord en havenconcerten. Ook is de Vrijbuiter op Oerol te vinden.

Er gebeuren veel bijzondere projecten op de Vrijbuiter. Wiebe en Suzan kondigen o.a. een nieuwe editie van de Zeil-Schrijf-Zomercursus aan, en wel een heel bijzondere zeilreis: ‘Italia a gonfie vele – Con Te Partirò’. Die vindt plaats nadat de Vrijbuiter een theatergroep met hun decors en rekwisieten naar Oerol heeft vervoerd.

 “Italië voor de Wind – Met jou zal ik vertrekken”

Na de terugreis vanaf Oerol worden in samenwerking met het Italiaans Cultureel Instituut in Amsterdam concerten en vaartochten georganiseerd van en met een groep van Italiaanse muzikanten: AcquAria Terrafuoco.

  • Op dinsdag 18 juni is er een gratis toegankelijk concert om 19.00 uur op de voormalige NDSM scheepswerf in Amsterdam-Noord.
  • En op vrijdag 21 juni spelen zij om 17:00 uur een tevens gratis toegankelijk havenconcert in de oude haven/kraanplein in Zierikzee.

Op de reis tussen Amsterdam en Zierikzee kan worden meegevaren. Gouda en Willemstad worden aangedaan, en onderweg is er een cultuur- en entertainmentprogramma opgezet, met muzikanten en performers, verhalenvertellers en chef-koks die Italiaanse culinaire hoogstandjes, voorstellingen en verhalen zullen presenteren.

Vrachttochten

Op 30 mei laadt de Vrijbuiter in Zierikzee een vracht tarwe en meel, waarna het schip vertrekt naar Willemstad. Op 31 mei vervolgt de reis naar Middelharnis, waar  in de middag een concert op het dek plaatsvindt. De dag erop vertrekt het schip vroeg uit Middelharnis, om gasten op te pikken in Willemstad, waarna het doorgaat naar Puttershoek om de vracht te lossen. Paard en wagen zullen daar klaar staan om de vracht verder te vervoeren naar de molens in Puttershoek. De reis vervolgt over de staande mastroute via Gouda naar Amsterdam.

Zeilschrijfzomercursus

Vorig jaar vond in samenwerking met varende uitgeverij HetMoet en stichting Door de Wind het project Slauerhoff Archipel plaats, wat resulteerde in een prachtig boekje. Van 11 t/m 16 augustus 2024 vindt de tweede Zeilschrijfzomercursus plaats aan boord van de Vrijbuiter. Beginnende schrijvers kunnen zich aanmelden om met een team van HetMoet over IJsselmeer en Wad te zeilen. Bekende schrijvers en dichters komen aan boord om workshops te geven. Beginnende schrijvers worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden.

Bron: persbericht Vrijbuiter. Kijk voor meer informatie op de website van de Vrijbuiter.