BBZ nieuws

Q en A op de elektrische Overwinning

De BBZ is op bezoek geweest bij de Overwinning van Joost Martijn en Anna Glas om te vragen hoe het proces rond de elektrificatie van de tjalk verlopen is.  Volgende week volgt een bezoek aan Wiebe Radstake en Suzan Dahmen, de andere pioniers die met elektrificatie van een charterschip (de Vrijbuiter) bezig zijn.
Hieronder een kort verslag van de vragen en antwoorden die tijdens het bezoek aan de orde zijn gekomen. Voor aanvullende informatie kan je contact opnemen met Joost (joost@goudenvloot.nl) of Cockie (cockie@debbz.nl).

Q: Met welke samenwerkingspartners had je te maken?

A: E-ship, het bedrijf dat mij geadviseerd heeft over de volledige elektrische installatie, motor en het accupakket. Zij waren al betrokken bij het elektrificeren van rondvaartschepen in Amsterdam.
SRF,  de werf waar alles is ingebouwd en BSC, de keuringsinstantie

Q: Waar ben je tegenaan gelopen?

A: Ik had het gevoel dat ik veel beslissingen moest nemen op gebieden waarvan ik had gehoopt dat anderen meer kennis hadden. Het klassebureau zegt niet te mogen adviseren en de werf liet beslissingen aan mij over waarvan ik dacht: daar hebben jullie toch veel meer ervaring mee dan ik!

Wat ook meespeelt is dat beslissingen die je in een vroeg stadium neemt gevolgen hebben voor de rest van het traject, Later blijkt dat soms niet de beste keuze te zijn geweest. Zo werd mij in het begin geadviseerd een motor te nemen met een laag voltage (48 V) omdat er dan gebruikt gemaakt kan worden van veel standaard apparatuur op schepen (bijvoorbeeld standaard Victron apparatuur).  Dit type motor kan niet mee draaien op de schroef als ik zeil waardoor een schroefasdynamo geen optie was.  Aan de positieve kant: ik kan echt lang vooruit met dit pakket. Veel pakt ook echt goed uit.

Q: Kan een schipper-ondernemer dit traject zelf uitvoeren?

A:  Nee, daar is het echt te gecompliceerd voor. Tenzij het een schipper is die heel veel van deze materie weet en toevallig een schip heeft.

Q: Wat zou je een volgende keer anders doen?

A:  Ik zou een bouwbegeleider inhuren, iemand die het gehele proces coördineert en alle partijen met elkaar in contact brengt. Er zijn veel keuzes te maken en elke keuze heeft consequenties. Slechte onderlinge afstemming kan tot vertraging  en onnodige kosten leiden.

Q: Denk je dat er een markt is voor je schip?

A: Ik spring niet in een bestaande markt. Hij moet gecreëerd worden. Maar ik zie wel de behoefte. Het schip is comfortabel, luxe en we zullen dus in dat segment onze producten aan de man brengen.

Q: Zou je het andere ondernemers aanraden?

A: Het lastige is dat als je met een grote investering als een elektromotor begint je zeker wilt zijn dat de rest van het schip ook in orde is. Dat leidt dan vaak tot andere grote investeringen als een nieuwe intimmering of versterking van het vlak. Wat allemaal tezamen dan tot hoge kosten leidt.
Hybride varen lijkt de oplossing voor de hele vloot. Bij alles wat je investeert voorbereiden op elektrificatie. Beginnen met een kleiner accupakket en dan steeds verder uitbreiden/vervangen. Uiteindelijk kan je dan met een elektromotor en een (waterstof-) generator uit de voeten.

Q: Wat is de actieradius van het schip?

A: Ik kan 4 uur vol gas varen, en meer dan 10 uur als ik zo’n 4 knopen vaar. Het schip kan 2 dagen zonder walstroom ondanks dat de volledige huishouding op elektriciteit draait. Ik heb een generator en 80 liter diesel, maar ik hoop de generator nooit nodig te hebben. Er komen nog zonnepanelen.
Laden met walstroom gaat met 380 V en 16 A. 32 A is fijner, maar dat is niet overal aanwezig. Ik verwacht geen problemen te hebben met de infrastructuur in de haven. In de havens waar ik denk te komen is het goed geregeld.