Duurzaamheid

Tjalk Vrijbuiter volledig gecertificeerd om elektrisch te varen

De zeiltjalk Vrijbuiter heeft alle certificaten binnen om elektrisch als charterschip te varen met meer dan 12 passagiers. Het schip werd omgebouwd tot een CO2-neutraal zeilschip, met zonnepanelen, windturbine en een elektrische motor. Al in het najaar van 2022 werd het besluit genomen om de dieselmotor te ruilen voor een elektrische aandrijving. Maar verschillende tegenslagen hebben het proces vertraagd zodat eigenaren Wiebe Radstake en Suzanne Dahmen pas nu kunnen starten met varen.

Geheel volgens ESTRIN
Pionieren op het gebied van elektrificeren is niet een makkelijk proces geweest. Een charterschip als de Vrijbuiter moet namelijk ook volgens ESTRIN gecertificeerd worden, dus alle componenten moeten aan de nodige keurmerken voldoen. Dat nam voor sommige componenten meer tijd dan er was, waardoor de Vrijbuiter bemanning in april nog andere keuzes moest maken. Er kwam een andere elektromotor en deze werd op Scheepswerf Stallinga in Leiden ingebouwd en aangesloten. De Vrijbuiter is hiermee het eerste gecertificeerde zeilende charterschip dat elektrisch vaart. Daarnaast varen de zeiltjalk Overwinning en het duurzame vergaderschip de Vooruitgang ook elektrisch, met maximaal 12 personen.

Uiteindelijk is er een elektromotor geplaatst van 2 x 35 KW geplaatst die op de 700 AH Lithium Iron Phosphate batterijen een bereik geven van 4 à 5 uur varen. Tijdens de tocht naar België vandaag verbruikt de motor zo’n 15 KW bij een snelheid van 4,5 knopen. In eerste instantie wilde de bemanning naast de Lithium accu’s ook zoutaccu’s in het schip. Dat project is voorlopig uitgesteld tot de winter van 2024/2025 omdat de ontwikkeling van zoutaccu’s nog onvoldoende helder zijn.

Naast de accu’s en de mogelijkheid om deze op te laden met walstroom heeft de Vrijbuiter ook een windmolen in zijn mast (een prototype als experiment), en op dit moment 12 zonnepanelen op het roefdak. Ook willen ze nog zonnepanelen tussen de railing realiseren. De generator kan eventueel ook 8 KW opladen.

De Vrijbuiter wil het eco-toerisme bevorderen, onder andere door zeilend vracht te vervoeren. Daarnaast wordt het schip regelmatig ingezet voor culturele evenementen en festivals. Dat wil ook zeggen dat het schip soms grotere afstanden moet afleggen. Zo vaart de Vrijbuiter 6 keer per jaar de staande mastroute tussen Zeeland en het IJsselmeer. Op dit moment is de Vrijbuiter duurzaam onderweg naar het festival ‘Stroom” aan de Schelde in België.