Nieuws

Driemast-topzeilschoener Gulden Leeuw zat onlangs in golven van acht meter hoogte

Sail Den Helder wordt in de NoordHollandse pers uitgebreid beschreven. Zo ook een uitgebreid artikel over de Gulden Leeuw: De baardige kapitein Jeroen Peters (47) uit Groningen is trots op ’zijn’ schip. „We zaten onlangs in golven van acht meter hoogte en de boot deed moeiteloos haar werk, geen centje pijn.” Naast hem gezeten knikt de eerste officier Anousch Vallaeys (28) uit Antwerpen instemmend.
Wat feiten en cijfers; De Gulden Leeuw is een zogenaamde driemast-topzeilschoener en is gebouwd in 1937 in Denemarken. De lengte, inclusief boegspriet, is zeventig meter. De breedte is ruim achter meter. Het schip met als thuishaven Kampen steekt vier meter diep. De vaste crew bestaat uit tien tot twaalf personen.

Peters steekt van wal: „Het schip was oorspronkelijk gebouwd als expeditieschip en onderzoeksvaartuig. De Denen hebben haar ook als zodanig gebruikt rond het Noordpoolgebied. Er zijn al diverse renovaties geweest, maar de authentieke kenmerken met gevoel voor nostalgie zijn gelukkig altijd bewaard gebleven. Het is een volstrekt zeewaardig schip en zo wordt het door de opvarenden ook ervaren.”

Veilig
Vallaeys valt hem bij: „Ik voel mij volkomen veilig en comfortabel op de Gulden Leeuw. Haar zeileigenschappen zijn zeer goed en de inrichting binnen is knus en gezellig.’’ Vallaeys heeft de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen doorlopen en heeft al haar papieren maar de zeilvaart heeft haar absolute passie. „Zonder meer” antwoordt ze resoluut. Ik wilde altijd al eerste officier op een Tall Ship zijn en nu ben ik het. Misschien ooit nog eens kapitein, maar vooralsnog ligt mijn ambitie daar (nog) niet.’’

Valleys gaat er eens goed voor zitten: „Van begin oktober tot begin mei zijn wij zeven maanden op zee. We hebben een samenwerking met een internaat op het Duitse waddeneiland Spiekeroog. Zij ’leveren’ elk jaar een kleine vijftig Duitse scholieren af in de leeftijd van vijftien tot zeventien jaar inclusief een zestal docenten, komende uit heel Duitsland en soms uit Zwitserland. De reis start in Bremerhaven en gaat naar de Canarische eilanden. Vervolgens zeilen wij via de Kaapverdische eilanden naar het Caribisch gebied. In Costa Rica hebben zij dan een landprogramma. Daarna gaan we naar Cuba en via Bermuda en de Azoren weer terug naar Duitsland. Klinkt niet slecht hè” vraagt ze lachend.

Peters: „Tijdens de reis hebben de studenten gewoon het lesprogramma van school af te werken en worden er ook examens afgenomen die volledig erkend zijn. In Duitsland is de onderwijsstructuur iets anders dan bij ons maar ik zou willen zeggen dat het HAVO/VWO niveau is.”

„En nu komt het leuke” gaat Vallaeys verder: „Aan het eind van de reis wordt het schip ’overgenomen’ door de studenten. Zij moeten hier dan zelfs sollicitatieprocedures voor bedenken. Je kan solliciteren van kok tot kapitein. Als iedereen dan in functie is varen zij het schip, met verdeling van de wachten en al. Natuurlijk kijken we over hun schouders mee, maar we grijpen pas in als het echt fout dreigt te gaan, want ze moeten ook een beetje leren van hun gemaakte fouten.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Foto: de Gulden Leeuw onder zeil, foto © Gulden Leeuw