Veiligheid

Tevreden deelnemers Basistraining Veiligheid Deksman & – Zeilvaart

De Basistraining Veiligheid Deksman & – Zeilvaart, verzorgd door Sail on Course aan boord van de tjalk “Zorg met Vlijt” vanuit Enkhuizen, is naar tevredenheid van de deelnemers afgerond.

Sail on Course geeft trainingen voor de zeilvaart sinds 2005 en viert dit jaar haar 20-jarig jubileum. De net afgelopen cursus is de vierde geïntegreerde training Zeilvaart en Deksman. Sail on Course heeft inmiddels 25 certificaten Deksman uitgereikt.

Aan het programma namen vogels van diverse pluimage deel. Gael komt uit de zorg, Erik is meubelmaker, Zoe wordt lerares Biologie, Cor verzorgt licht en geluid, bij het nationaal ballet, Jack is filosoof, Jonathan heeft een ICT achtergrond.
Wat hen bindt is de belangstelling voor de professionele zeilvaart, voor een carrière-switch of tussenjaar. De lof over het trainingsprogramma is unaniem. Met hun certificaat deksman, paspoort en een geneeskundige verklaring kan bij het SAB in Rotterdam een dienstboekje worden aangevraagd. Dat is vereist om in de binnenvaart aan dek te werken.

Trainingsprogramma

Het programma start op de zondagavond met knopen leren en Engelse termen; de sfeer is direct nautisch.
Maandag wordt onder meer aandacht besteed aan brand en EHBO. Twee docenten van de Maritieme Academie Harlingen helpen. Het onderdeel schipverlaten blijkt goed voor het  teamverband. Dinsdag t/m donderdag wordt gezeild. Na een uitleg van de bediening van het schip, inclusief zeillier, vertrekt de Zorg met Vlijt naar HoornOnderweg wordt geoefend in overstag, meren, gijpen en ankeren. Tussendoor worden nog meer deksmanzaken behandeld.

In de avonden is er tijd voor theorie over zeilen, manoeuvreren en navigeren. Donderdagavond zijn de deelnemers aan het woord, tijdens de evaluatie. Het roulatiesysteem tijdens de oefeningen oogst hoge waardering. De afwisseling en afstemming van theorie en praktijk worden als prettig ervaren, en er zijn goede woorden voor de aandacht voor de groei van de deelnemers, individueel en als team. Het beperkte aantal deelnemers verhoogt bij dit alles de kwaliteit.

De laatste ochtend geeft Mr. Ynke Ooijkaas een gastcollege over arbeidsverhoudingen en aansprakelijkheid. Met verve worden vragen van uit de groep beantwoord. Geanimeerd worden ervaringen gedeeld. Met de schoonmaak van het schip en het uitreiken van de certificaten “Deksman”, eindigt een bewogen en leerzame week aan boord van de “Zorg met Vlijt”.

Volgende Training

De volgende training is 31 maart t/m 4 april 2025. Bij voldoende vraag wordt in 2024 nog een extra training georganiseerd voor minimaal zes, en maximaal twaalf deelnemers.
Klik hier voor informatie en aanmelding.

Bron: persbericht Sail on Course.