Evenementen

13 april Vlootdag Harlingen: Hommage aan Varend Erfgoed

In Harlingen hebben de schippers van de Bruine Vloot last van lentekriebels. Daar komt een verlangen bij  naar een zomer met mooi zeilweer. Het komende zeilseizoen wordt daarom ingeluid met een knallende vlootdag.

Om daarop voorbereid te zijn, hebben de schippers van de Harlinger Bruine Vloot de afgelopen maanden hard gewerkt.
Zoals gebruikelijk ligt de Bruine Vloot langs de Zuiderhaven. Daar vindt de bezoeker o.a. de Bonte Markt, muziek, oude ambachten en informatie-stands over de schepen, die ook bezocht kunnen worden. Op de schepen presenteren verenigingen zich; op één schip zijn er allerlei bezigheden speciaal voor kinderen.

Er is echter in Harlingen nog meer varend erfgoed te bekijken. In de Oude Buitenhaven vindt u de voormalige mijnenveger SITTARD (1956). Een klein stukje doorwandelend komt u langs de Witte Swaen, het schip van Willem Barentsz (1596 en hier herbouwd tussen 2009 en 2023). Beide schepen kunt u bezoeken. Zeekadetten en ervaren rondleiders vertellen u graag meer over deze oude dames. Het beeld wordt compleet als u op dat moment de – in de vaart teruggekeerde – HOLLAND (1950) ziet vertrekken of aanmeren.

De Vlootdag kiest ieder jaar een goed doel uit. Dit jaar is dat de SITTARD. Er wordt een loterij gehouden, met als hoofdprijs een droogvaltocht met één van de historische zeilschepen voor 2 personen, met een gids van de Waddenvereniging.

Op 13 april opent CMV Hosanna om 11 uur de Bonte Markt  op muzikale wijze. De activiteiten zijn tot vijf uur ’s middags geopend.

Bron: Persbericht VBZH / Paul Scheffer.