Zeevaart

Rechtbank plant 8 maanden in voor miljoenenfraude Gorch Fock

De rechtbank in Oldenburg heeft voor de komende acht maanden zittingsdagen ingepland voor de zaak rond het opleidingsschip Gorch Fock van de Duitse marine.

De eerste zittingsdag in de zaak, die draait om corruptie, fraude omkoping en tal van andere financiële malversaties, is 16 april, de laatste staat gepland op 11 december.

De Gorch Fock zou in 2016 op de inmiddels failliete Elsflether Werft een opknapbeurt ondergaan. Die was begroot op 9,5 miljoen euro en zou vier maanden duren. Na het faillissement van de werf nam Lürssen in Lemswerder het karwei over. Toen die het zeiltrainingsschip in de zomer van 2021 aan de marine opleverde waren de kosten gestegen tot 135 miljoen euro. De toenmalige minister van Defensie, Ursula von der Leyen, kwam zwaar onder vuur te liggen, maar vertrok al snel naar Brussel.

Verdachten

In de zaak staan directeuren van de Elsflether Werft, een management-assistente van de werf, een financieel controleur van de marine en een directeur van een onderaannemer terecht. Zij hebben volgens justitie voor miljoenen gefraudeerd door het schrijven van sterk verhoogde rekeningen. De marineman kreeg voor 800.000 euro aan bouwfinancieringen, die hij op grond van alleen zijn salaris nooit zou hebben gekregen. De man keurde jarenlang veel te hoge offertes goed. De onderaannemer waarvan de directeur ook terecht staat, stuurde navenant veel te hoge rekeningen, waarna hij de teveel berekende bedragen met de directeuren deelde. Die investeerden vervolgens in een goudmijn in Mongolië en een diamantmijn in Zuid-Afrika.

Eerder zei justitie dat men 98 mensen op de korrel had. Aangenomen wordt dat meer processen zullen volgen en dat de zaak jaren gaat duren.

Lees het hele artikel in de Schuttevaer (alleen voor abonnees)