Evenementen

24ste Mattenschippersrace op 27 april

Op zaterdag 27 april 2024 staat de 24ste Mattenschippersrace gepland. De avond ervóór komen de deelnemende schippers voor het schipperspalaver bijeen in Blokzijl. Belangrijkste onderwerp: gaan we door de kop van Overijssel ‘met de klok mee’ of juist de andere kant op?

Het antwoord op die vraag ligt verscholen in de windrichting. Bepalend is of er gezeild kan worden op het Zwarte Water, ter hoogte van het Vogeleiland. Op dat traject kan er namelijk niet geboomd of gejaagd worden. Die beide technieken zijn noodzakelijk en dus belangrijk, want omdat de route een ‘rondje’ is (van ca. 35 kilometer) heb je altijd wel ergens de wind tegen. De motor gebruiken levert strafpunten op, dus dat wordt zoveel mogelijk voorkomen.

Met de klok mee’ starten de deelnemers ten oosten van de Blokzijler sluis, richting het Giethoornse Meer. Dat doen ze in drie groepen: eerst de zware klasse, dan de lichte klassen en vervolgens de IFKS-skûtsjes. De tijdverschillen zijn in de loop der jaren bepaald, zodat uit elke klasse een potentiële winnaar kan voortkomen. Want één ding staat vast: wie het eerst door het finishlint vaart, heeft gewonnen. Voordat die finish in zicht is, zijn de deelnemers de Beulaker Wijde overgestoken, om via de Blauwe Handbrug en de Beukerssluis naar Zwartsluis te varen. Daar moeten ze aan de Handelskade een mat ophalen: die staat symbool voor de mattenschippers, die de tweede helft van de 19de eeuw in de haven van Blokzijl lagen.

De Noordoostpolder was er toen nog niet, dus voeren de mattenschippers in het voorjaar zo de Zuiderzee op om daar dorpen en steden te bezoeken waar ze hun matten konden verkopen.

Vanuit Zwartsluis gaat de route via Genemuiden en de Kadoelerbrug via Vollenhove terug naar Blokzijl. Na afloop van de wedstrijd is het altijd een gezellige drukte in de haven, waar steeds meer deelnemers moegestreden worden binnengehaald met scheepsgetoeter. ’s Avonds is de prijsuitreiking in Café-restaurant Van Ens. Op een groot scherm zijn diezelfde dag nog geschoten videobeelden van de wedstrijd te zien, inclusief de finish van de winnaar. Het winnende team ontvangt medailles én de wisseltrofee: een stevige vaarboom van ruim 2 meter.

Inschrijven kan op de site van de Mattenschippersrace.