Evenementen

Pieperrace luidt het charterseizoen in

Op zaterdag 6  en zondag 7 april 2023 is het weer zover. De traditionele  rond -en platbodem race voor charterschepen luidt het nieuwe vaarseizoen in.

Voor de achtendertigste keer komen naar verwachting zestig chartervaartuigen naar Volendam om de eerste tocht van het seizoen te maken, twee dagen wedstrijd te zeilen, het tuig uit te proberen en de bemanning op de proef te stellen. De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen aan dit historisch zeilspektakel. Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder en boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder en boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

Volendammer kwakken

Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren ‑ onder andere ‑ bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.

Muzikale omlijsting

De start en finish zullen voor de Volendammer haven plaats vinden. Voor het publiek op de dijk is de zeilwedstrijd vanaf de Dijk  een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal ‑ net als vorige jaren ‑ in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren. Op de eerste wedstrijddag  zaterdag  komt het straatorkest `de Blaeskaffers` muzikale omlijsting geven op de Volendammer Dijk. Op zondagochtend begeleidt de in Volendammer kostuum gestoken fanfare de schepen bij het vertrek  uit de haven met een concert en samen met een bekende persoonlijkheid (Kees Tol)  wordt dan opgetrokken naar het havenhoofd voor het startschot van de tweede wedstrijddag. Bij de terugkomst in de haven worden de schepen welkom geheten door het dweilorkest “de Neuteblazers “.

De binnenkomst van de vele historische schepen en de  inschrijving  voor de wedstrijd op vrijdag 5 april  maart, in café ‘t Gat van Nederland, is al een bijzonder spektakel. In de op de haven aansluitende Zeestraat en het Europaplein is een uitgebreide tweedaagse markt opgesteld om de bezoekers te plezieren tussen start en finish in. Aanvullend worden er op zondag aan de loswal in de haven makrelen gerookt en is er nog een fotowedstrijd, waarbij mooie prijzen zijn te winnen en de mooiste foto een eervolle vermelding krijgt in de lokale krant de NIVO en de regionale pers.

Zie voor verdere informatie over dit spectaculaire zeilweekeinde en voor inschrijving de website www.pieperrace.nl

Bron: Persbericht Harmonie-Edam