Binnenvaart

Wellicht laatste jaar belastingvoordeel voor de inbouw van een vuilwatertank

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) publiceert de jaarlijkse Brochure en Milieulijst, met daarop alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor een belastingvoordeel, dat kan oplopen tot ruim 14% van de investering.

Deze maatregelen gelden in het kader van de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Ze komen bovenop de reguliere investeringsregelingen waar elke ondernemer gebruik van kan maken. In de brochure staat een stappenplan voor hoe je de aanvraag moet indienen. Let daarbij op dat je aanvraag binnen 3 maanden nadat je de aankoopverplichting bent aangegaan binnen moet zijn bij de RVO.
Vanaf pagina 81 komt de scheepvaart aan de beurt. Het aanbod aan bedrijfsmiddelen is erg breed; een paar voorbeelden zijn een duurzame motor voor zeeschepen, een antifoulingsysteem,  walstroomaansluitingen voor zowel aan boord als aan de kade en een vuilwatertank. En die laatste verdient wellicht het meeste aandacht. Het is namelijk zo dat investeringen in wettelijk verplichte bedrijfsmiddelen niet in aanmerking komen voor de MIA en Vamil. Aangezien het verbod voor lozen op het oppervlaktewater volgend jaar ingaat (met een overgangstermijn van 5 jaar voor schepen die voor 2008 in de vaart zijn gebracht) is het onduidelijk of de vuilwatertank dan op de Milieulijst zal blijven staan. Heb je nog geen vuilwatertank(s) en wil je er zeker van zijn dat je dit belastingvoordeel kan benutten, investeer dan dit jaar nog in de inbouw van een vuilwatertank.
Overigens geldt de aftrek niet alleen voor de materialen, maar op de complete inbouw. Daarbij tellen de uren door ingehuurde krachten (ook van je eigen personeel) wel mee, maar je eigen uren niet.

Voor vragen over de MIA en/of Vamil kun je contact opnemen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland