BBZ nieuwsZeevaart

Safeseanet melding opvarenden: het blijft geklungel

BBZ-Nieuws

De kapitein, eigenaar of agent van een passagiersschip dat een (buitengaatse) reis maakt langer dan 20 NM moet voortaan (vanaf december afgelopen jaar) alle opvarenden melden in Safeseanet. Maar dat is niet gemakkelijk, zo blijkt in de praktijk.

De melding moet gedaan worden voor vertrek uit de haven (“..but in no case later than 15 minutes after its departure.”). Het geldt voor intra-europese reizen en voor reizen die naar een EU haven leiden. Zie ook onze eerdere informatie daar over.

Toegang tot Safeseanet loopt via de webportals van havens of landen, of wel het Maritime Single Window. Probleem is dat dat in de EU nog niet geharmoniseerd is en dat verschillende landen en havens hun eigen Maritime Single Window hebben gebouwd. Niet echt single dus. Maar medio 2025 moet daar een einde aan komen. Dan kan elk schip met één account inloggen en data delen. Tot die tijd blijft het klungelen en zal er bij elk vertrek een Excel infoblad ge-upload moeten worden met opvarendeninformatie.

De BBZ heeft geprobeerd te achterhalen of er een centraal overzicht is van MSW’s, maar is niet ver gekomen. De vraag staat nu uit bij EMSA. Wordt vervolgd dus.

In het verleden bleek het in sommige landen lastig voor zeilschepen om een account aan te vragen voor toegang tot een MSW. We horen graag in welke landen dat sinds de nieuwe verplichting nog steeds een probleem is, dan geven we het door aan het ministerie van IenW.

Informatie die verstrekt moet worden volgens de nieuwe SAR Richtlijn:

  • the family names of the persons on board, their forenames, their gender, their nationality, their dates of birth,
  • when volunteered by a passenger, information concerning special care or assistance that might be needed in an emergency,
  • if the Member State so chooses, when volunteered by the passenger, a contact number in case of an emergency.