BinnenvaartNieuwsVeiligheid

1e groepskeuring charterschepen succesvol verlopen

Alle charterschepen moeten voor 1 april een extra keuring ondergaan. De eerste keuringen zijn achter de rug, met een positief resultaat.

Tsjerk Hesling Hoekstra, eigenaar van de klipper Willem-Jacob, was er van tevoren niet helemaal gerust op: ‘Er is al een keer eerder een keuring geweest, achteraf bekeken meer een pilot. Daar kwam een hele horde IL&T-mensen alle hoeken van het schip doorzoeken. De schippers waren er niet blij mee, en het leverde begrijpelijke onrust op voor de volgende keuringen. Gelukkig bleek die bij ons onterecht.’

Hoekstra had zijn tuigboek klaar, een voorwaarde om gekeurd te worden. Samen met twee collega’s vroeg hij de keuring aan. Het antwoord kwam snel: ‘Daar waren we blij mee; we waren er klaar voor, en als we nog zaken moesten vervangen of verbeteren, wilden we daar zoveel mogelijk tijd voor hebben.’

Hoekstra berichtte zijn collega’s zelf op Facebook over het verloop: “Met de Willem Jacob hebben we de aanvullende tuigagekeuring gehad, samen met 2 andere schepen in Groningen. IL&T had duidelijk lering getrokken uit de ervaringen van vorige week. De communicatie vooraf, met de coördinerende IL&T-man Lex Borst, was vriendelijk en duidelijk.”

Hulp bij brugopeningen

“De locatie aan het Winschoterdiep was wat onhandig te bereiken per schip, maar blijkbaar was het alleen daar mogelijk om een kraan af te stempelen volgens alle Arbo-eisen. Lex had wel voor ons geregeld dat een brug die hier maar 1x per dag op aanvraag op een vast tijdstip draaide, nu 2x per dag draaide op tijdstippen dat het ons goed paste. Ook bruggen in de binnenstad van Groningen draaiden voor ons ’s avonds. Dat scheelde ons een dag varen.

Vooraf was ons gevraagd of het okay was dat er 2 extra keurmeesters van IL&T mee zouden lopen, omdat ze nog aan het inwerken zijn. Daar hebben we mee ingestemd. In totaal waren er dus 4 mensen bij de keuring, 1 iemand van BSC en 3 van IL&T. Eerst werden de papieren doorlopen:
Tuigage keuring
Stabiliteitskeuring
Tuigageboek
De uniforme onderzoekslijst
Vragen daarover leverden op dat wij 2 maatvoeringen verkeerd ingevuld hadden in het tuigageboek, waardoor het leek alsof er iets niet op orde was. Dat is later buiten nagemeten en toen was het in orde.”

Keuring aan dek

“Daarna zijn we aan dek gegaan. Alle rondhouten zijn afgeklopt, visueel beoordeeld en zo nodig met de priem gevoeld. Lieren, lijnen, stagen, sluitingen en de bevestigingen daarvan werden allemaal beoordeeeld. Ook zijn van de rondhouten lengtes en doorsnedes gemeten. Ik kon met alles meelopen en vragen stellen, of opmerkingen maken over de bevindingen.
In mijn tuigage heb ik veel dyneema verwerkt, waarvan ik alle eindverbindingen zelf gesplitst heb. Vragen werden gesteld over welke lijnsoorten gebruikt werden, hoe oud bepaalde lijnsoorten zijn, en over mijn ervaring in en met Dyneema. Gezien mijn ervaring met dit materiaal was het geen probleem dat ik deze zelf gesplitst heb.
Daarna zijn 2 inspecteurs met een bakje omhoog gegaan. Helaas kon ik niet mee omhoog omdat er maar 2 personen in het bakje mochten.”

Zinnige punten

“Na afronding van de keuring hebben 2 keurmeesters eerst met elkaar overleg gehad over hun bevindingen, en daarna hebben ze dat met mij en de maat aan boord doorgesproken. Alle punten die ze gevonden hadden vond ik zinnig en een verbetering van de veiligheid. Bij sommige punten gaven ze aan dat ze hier nog overleg moesten hebben, en dat ik daar binnen een week terugkoppeling over zou krijgen. We hebben afgesproken hoe de verbeterpunten afgemeld moesten worden.

Al met al kijk ik met een goed gevoel terug op de keuring. Alles ging op een relaxte en ontspannen wijze. Ik heb een aantal zaken geleerd en heb het vertrouwen dat als ik de opgemerkte punten doorvoer, mijn schip daadwerkelijk veiliger is geworden. Ik wens iedereen dan ook veel succes met de voorbereidingen voor de aankomende keuringen!”

Met toestemming van Tsjerk Hesling Hoekstra geplaatst.

Foto: Tsjerk Hesling Hoekstra aan boord van de Willem-Jacob.