Nieuws

Per 1 april beslissing over gaswinning in Waddenzee

Vóór 1 april moet demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief een besluit nemen over de omstreden gaswinning in de Waddenzee bij Ternaard. Dat bepaalde de Raad van State in een zaak aangespannen door de NAM.

Ondanks tegenstand van de Waddenvereniging, lokale bewoners, gemeenten en de drie Waddenprovincies, heeft de NAM plannen om op korte termijn gas te winnen in de Waddenzee. De staatssecretaris had beloofd om snel een besluit te nemen over de vergunning, maar heeft dit niet gedaan.

Als reactie hierop heeft de NAM een zaak aangespannen bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland. Hoewel de NAM aanvankelijk eiste dat Vijlbrief binnen twee weken een besluit zou nemen, heeft het bedrijf tijdens de rechtszaak ingestemd met een deadline van 1 april, meldt Omrop Fryslân.

De Raad van State heeft nu bepaald dat de staatssecretaris vóór 1 april 2024 zijn besluiten bekend moet maken. Als het ministerie de beslissing verder uitstelt, moet er een dwangsom van 250 euro per dag worden betaald aan de NAM, met een maximum van 37.500 euro.

Het besluit van de staatssecretaris is controversieel omdat tegenstanders vrezen voor de mogelijke milieu-impact van de boringen. In november 2022 hebben meer dan vierhonderd actievoerders symbolisch een dijk op de dijk bij Holwerd gebouwd.

Actievoerder Dirk Kuiken verklaarde bij Omrop Fryslân: “Mogelijk verdwijnt het Wad over enkele jaren. In deze tijd van klimaatcrisis is het absurd om nog nieuwe projecten voor de fossiele industrie te beginnen” De provincies verzetten zich ook tegen de plannen en wijzen op het unieke karakter van de Waddenzee.

Ook Unesco uit kritiek. De Waddenzee heeft sinds 2009 de status van Werelderfgoed bij Unesco en de VN-organisatie heeft Nederland gevraagd hoe gaswinning in het gebied hierbij past.

In het uiterste geval kan Unesco de status van Werelderfgoed intrekken, afhankelijk van het besluit van staatssecretaris Vijlbrief.

Lees het hele artikel op de bron: Erfgoedstem.