BinnenvaartNieuwsVeiligheid

OM en schipper in hoger beroep in zaak fatale giekbreuk Risico

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak over de afgebroken giek van de Risico. De rechtbank in Leeuwarden heeft de schipper veroordeeld tot een taakstraf en een voorwaardelijke celstraf. Het OM had zes maanden cel en een beroepsverbod van 2,5 jaar geëist. De schipper gaat eveneens in hoger beroep.

Het ongeluk gebeurde op 31 augustus vorig jaar toen het schip op weg was van Terschelling naar Vlieland. De gebroken giek viel op het achterhoofd van de scholiere, die met haar school Dalton Den Haag op zeilkamp was. Ze liep een schedelbreuk op. Reanimatie mocht niet meer baten. Volgens de rechtbank was de schipper nalatig geweest, omdat de giek van zijn schip in slechte staat verkeerde.

De rechtbank in Leeuwarden had de schipper eerder deze maand veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Volgens het OM zou de straf hoger moeten uitvallen, omdat er sprake is van ernstige schuld bij de schipper. Het OM vindt ook dat er een beroepsverbod opgelegd moet worden. De rechtbank vond dat niet nodig, omdat de kans dat de schipper met een nieuwe giek nogmaals een ongeluk krijgt, nihil is.

De schipper vindt dat hij ten onrechte is veroordeeld, zijn advocaat laat weten dat hij ook in hoger beroep gaat.

De zaak wordt in hoger beroep behandeld door het gerechtshof in Leeuwarden. Data zijn nog niet bekend.

Lees het hele artikel op de bron: Schuttevaer.nl (alleen voor abonnees)

Foto: foto’s van de gebroken giek (bron: OVV-rapport: Veiligheid Historische Zeilvloot)