Binnenvaart

Nieuwe havendienstboot in Lelystad

De havenmeesters van de Bataviahaven in Lelystad hebben onlangs hun nieuwe havenboot in ontvangst mogen nemen. De oude havenboot voldeed al enige tijd niet meer.

In samenwerking met de bouwers van KD Workboats op Urk is een op maat gemaakte boot gebouwd in aluminium. De nieuwe boot voldoet nu volledig aan de specifieke eisen die aan de havenboot voor Bataviahaven worden gesteld. Door de bouw in aluminium blijft het onderhoud tot een minimum beperkt.

Specifieke eisen

De eisen voor een havenboot zijn nogal specifiek. De Bataviahaven is de laatste jaren snel gegroeid en de komst van de Hiswa te Water zowel als de snelle groei in het aantal riviercruiseschepen, hebben een belangrijke rol gespeeld bij de keuze voor de nieuwe havenboot. Motorisering wordt gevormd door twee Yamaha buitenboordmotoren die gezamenlijke een vermogen van 300pk hebben. Met name die eis is belangrijk omdat de havendienst regelmatig assisteert bij het aan- en afmeren van zowel charterschepen als riviercruiseschepen.
De boot is voorzien van een groot werkdek. Dat is met name belangrijk bij de op- en bouw van de Hiswa te Water. Omdat dit vaak precisiewerk is, is de boot voorzien van een modern besturingssysteem dat automatisch ook de maximale vaarsnelheid in de haven beperkt. Daarmee kan dus tijdens de op- en afbouw van de botenshow behoedzaam en zeer nauwkeurig worden gevaren. Met een druk op de knop handhaaft de boot volledig automatisch de gekozen positie. Dat komt goed van pas bij het plaatsen van de van betonnen ankers voorziene boeien.

Robuuste kraan

Het model van de kraan is overgenomen van de kraan van de oude havenboot, alleen nog wat robuuster en moderner uitgevoerd. De werkomstandigheden voor de havenmeesters zijn aan boord aanzienlijk verbeterd. Niet alleen is de stuurhut ruimer geworden (vooral hoger) waardoor zij niet meer gebukt hoeven te staan. Het zicht vanuit de stuurhut is prima en de op het dak geplaatste airco zorgt ervoor dat het binnenklimaat onder alle omstandigheden voor een goed werkklimaat zorgt. Het geluidsniveau tijdens het varen is aanzienlijk lager dan in de oude havenboot. Arbotechnische eisen hebben in het ontwikkelproces een belangrijke rol gespeeld.
Met de moderne apparatuur aan boord kan voor het eerst ook de havenbodem worden bekeken en in kaart gebracht.

De komende weken wordt er proefgevaren om eventuele kinderziektes op te sporen. En uiteraard de havenmeesters te laten wennen aan de andere vaarkarakteristieken van deze nieuwe boot.

Bron: persbericht Bataviahaven.