Evenementen

Meer natuur op Oerol

Oerol heeft een nieuwe directeur. De Engelsman Mikey Martins ziet dat het festival op Terschelling tegen zijn grenzen aanloopt in de natuur. “We moeten niet groter worden, dat is geen succes voor ons.”

Zijn eerste kennismaking met Oerol was twintig jaar geleden, toen hij op Terschelling was met zijn straattheateract The Incredible Bull Circus.
“Toen we hier aankwamen voelde het zo rustig en prettig”, vertelt Martins. “De relatie met de natuur, en de ruimte tussen alles. Veel festivals zijn heel druk en dicht op elkaar in het centrum van een stad. De sfeer hier was uniek, ik had nog nooit zoiets gezien.” Hij werd verliefd op het festival en kwam sindsdien bijna elk jaar terug naar Oerol als bezoeker.

Internationale carrière

Martins heeft een succesvolle internationale carrière achter de rug als performer, theatermaker en artistiek leider, met specialisaties in straattheater, hedendaags circus en locatietheater. Vanaf 2009 legde hij zich toe op het programmeren, managen en produceren van gedurfde, multidisciplinaire kunstenfestivals. In 2015 werd hij algemeen directeur en artistiek leider van Freedom Festival Arts Trust in Hull. Martins ontwikkelde nationale en internationale artistieke programma’s en zette creatieve participatieprojecten op met wetenschappelijke- en mensenrechtenorganisaties. Hij zorgde ervoor dat gemeenschappen wiens stemmen minder vaak gehoord worden een hoofdrol kregen in de jaarlijkse programma’s van het Freedom Festival. Tegelijkertijd werd er op een creatieve en impactvolle manier aandacht besteed aan sociale rechtvaardigheid, veerkracht en maatschappelijke kwesties die relevant zijn voor het festivalpubliek.

Grote uitdagingen

Er liggen grote uitdagingen voor Oerol. Zoals meer regels voor het werken in kwetsbare natuur en het trekken van een jonger publiek. Maar Martins ziet dit als kansen.
“De jongere generaties zijn zich meer bewust van en meer geïnteresseerd in klimaatverandering”, zegt hij. “Dus kom hierheen. Zodat je niet alleen cultuur van hoge kwaliteit kan beleven, maar ook in de natuur kan zijn.”
Daarnaast is er volgens Martins altijd nog wel plek om zelf te kamperen op Terschelling bij Oerol. “We moeten het meer hebben over de algehele ervaring van Oerol in plaats van al die losse programmaonderdelen.”

Maatschappelijke thema’s

Jerry Straub, voorzitter van de Raad van Toezicht van Oerol Festival, laat weten enthousiast te zijn over de komst van Martins: ‘Mikey is iemand met visie, ideeën én lef. Hij heeft een uitstekende radar voor de verbinding tussen kunst en cultuur, meerstemmigheid en maatschappelijke thema’s en vooral voor en met mensen. Met zijn persoonlijkheid en leiderschap krijgt de missie van Oerol in alle opzichten meer kracht, diepte en betekenis.’

Toekomstdroom

Wat Martins droombeeld is van Oerol over tien jaar? “We willen niet groter worden, dat is voor ons geen succes. Het gaat om de betekenis die het festival kan hebben. Zoals het perspectief dat de makers ons kunnen bieden. Dat is belangrijker dan ooit, want er is veel verdeeldheid in de maatschappij.”
“Op het festival vormen we een kleine gemeenschap waarin vreemden vrienden worden. Maar, we moeten niet vergeten om ook plezier te hebben. Daar gaat het toch vooral om bij een festival.”

Lees meer over dit onderwerp op de websites van Omrop Fryslân en van Oerol.

Foto: Mikey Martins (©Nichon Glerum/Oerol)