Zeilvracht

Ide Min gaat koffie transporteren vanuit Colombia

Per zeilschip vracht vervoeren krijgt langzaam maar zeker de wind in de zeilen als alternatief voor de vervuilende zeevaart. Zeilende passagiersschepen worden daarvoor omgebouwd tot vrachtschip. Zoals de tweemastschoener Ide Min, deze maakt in juni haar maiden trip naar Portugal en Engeland. Het enthousiasme straalt David Koel uit de ogen. De 26-jarige scheepsbouwkundig ingenieur is verantwoordelijk voor de ombouw tot vrachtschip van de Ide Min, een schoenergetuigde tweemaster van 39 meter. De Ide Min werd in 1957 in het Oost-Duitse Magdeburg gebouwd als sleepboot. In 1993 werd hij omgebouwd tot zeilend passagiersschip voor tochten op de Oostzee. En nu wordt de laatste hand gelegd aan de ombouw tot vrachtschip.

De Ide Min ligt aan de NDSM-werf in Amsterdam-Noord in de duurzame werkhaven Kaap de Groene Hoop. “Voor corona kwam de Ide Min bij ons in de haven te liggen”, vertelt Koel. “Toen met corona alles stil kwam te liggen, zijn we met de voormalige eigenaren gaan praten en zagen we een mogelijkheid: zeilende vrachtvaart.” Er werd een rederij opgericht, KaapKargo, een samenwerking tussen David, zijn broer Sam en hun vader Huib, twee particuliere investeerders en een van de voormalige eigenaren van de Ide Min.

Koffie gaat elektrisch naar de boot
Koel bouwde de Ide Min om voor het vervoer van koffie. “We halen de koffie op in Colombia bij Ecolsierra. Bij die organisatie werken alleen maar vrouwen. Zij betalen een eerlijke prijs aan de boeren en wij kopen de koffie bij hen in. En omdat de koffie al in het noorden zit, hoeft die niet uit het midden van het land met vrachtwagens aangevoerd te worden. Het kan bijna elektrisch naar de boot gebracht worden, vervolgens zeilen we ermee naar Nederland en hier wordt de koffie rechtstreeks in onze haven uitgeladen.”

“Wij proberen de laatste vervuilende schakel uit de vervoersketen te halen, namelijk de zeevaart. De zestien grootste containerschepen van de wereld stoten net zoveel zwavel uit als alle auto’s bij elkaar. Laat dat even intrekken, want er zijn heel veel van dat soort schepen. Ze varen op Heavy Fuel Oil, dat is bijna zo dik als teer. Als die schepen naar Rotterdam komen, moeten ze in de zestienmijlszone omschakelen naar diesel of worden ze binnengesleept, omdat ze teveel uitstoot hebben. Waarom vinden we dat niet zo erg als auto’s? Omdat we de uitstoot van auto’s inademen. Maar of je nou uitstoot hebt op land of op zee, het is voor de aarde net zo erg. Dus daarom zijn we met het initiatief gekomen om te gaan zeilen.”

Lees het gehele artikel van Heere Heeresma jr op de bron: Trouw