Zeilvracht

Historische chartervaart vraagt permanente aandacht

Onze prachtige historische zeil-charterschepen waren tot aan de coronapandemie een geliefde vakantie-ervaring voor vele Europeanen en toeristen uit andere delen van de wereld. Nederlanders ontbraken vreemd genoeg vaak op het lijstje. De vele passagiers brachten voldoende geld in het laatje om de investeringen – gedaan door de enthousiaste schippers van de zeilschepen – rendabel te maken. Het hield de grootste vloot van historische schepen in goede staat. Tot Corona waren er geen grote problemen.

De pandemie zorgde voor een kink in de kabel. Toeristen bleven weg en de ondersteuningsregeling voor zelfstandige ondernemers lag net wat gecompliceerder. Gelukkig is daar na actie en veel overleg een goede regeling uit gekomen, waardoor veelal het hoofd boven water is gebleven. De boekingen komen langzaamaan weer binnen.

En meer Nederlanders in kleine of grote groepen, bedrijven, bruiloften of vriendengroepen stappen aan boord. Misschien komt het wel door de gevoerde acties van schippers dat meer Nederlanders zich bewust zijn van het historisch erfgoed. Het aantal gasten is nog niet op het niveau van voor de pandemie en bovendien hangt de donkere wolk van de klimaatverandering boven de sector met als gevolg de noodzakelijke verduurzaming en vermindering van de CO2 uitstoot.

De BBZ, de organisatie die sinds de oprichting de belangen behartigt van de historische charterschepen, onderneemt actie en heeft overleg met de overheid gevoerd over de belangrijkste thema’s. Afgelopen juni heeft in Zwolle overleg plaats gevonden tussen de vertegenwoordigende organisaties van de historische chartervaart en de drie betrokken ministeries, OCW, EZK en IenW.

Lees het gehele artikel op de bron: de Scheepvaartkrant, pag 13