Nieuws

Henk Hortensius 70 jaar

Henk Hortensius, wie kent hem niet? Van de nautische demonstraties op het Zuiderzeemuseum, de visserij, zijn liefde voor tangodansen, zijn trekharmonica, zijn acties tegen de Markerwaard, zijn houtbewerking en smeedwerk, zijn eigen charterschip de MD 3. Kortom Henk is van vele markten thuis en een bekende figuur binnen de chartervaart en in Enkhuizen.

Henk werd in 1945 geboren in Ilpendam in het huis van zijn opa, waar zijn ouders aan het eind van de oorlog vanuit Buiksloterdijk naartoe gevlucht waren. Later keerden zij met Henk weer terug naar Buiksloterdijk waar Henk opgroeide. In zijn volwassen leven verhuisde hij naar Nijmegen, Diemen en Landsmeer om in de zestigerjaren op Marken te belanden. Hij viste toen op de Marken 53 op de zeilen, op paling. Maar zijn hart lag meer bij het zeilen dan in de visserij. Hij had al gauw een eigen schip om daarmee te gaan chartervaren. Eerst een houten schip de VD 19, daarna een Waalschokker en vanaf 1970 de Noordzeeschokker MD 3.

De MD3

Henk kocht zijn MD 3, niet zo verwonderlijk, in Middelharnis, waar de letters voor staan. Zijn eerste reis met zijn MD3 ging dan ook vanuit Middelharnis binnendoor richting IJsselmeer en Marken waar hij toen woonde. Aan die eerste reis heeft Henk geen goede herinneringen. Zijn Noordzeeschokker was uitgerust met een ééncilinder gloeikopmotor van het merk Industrie.

De tocht binnendoor Zuid- Holland richting Amsterdam moest op de motor gevaren worden en tijdens deze tocht moesten vele obstakels in de vorm van bruggen en sluizen worden overwonnen. Ongelukkigerwijze had de motor de neiging om bij het wachten voor een brug af te slaan. Dan gloeide de kop niet meer en zie dan de handel maar weer aan de praat te krijgen. Dus Henk vond eigenlijk dat de bruggen op zijn bevel – getoeter – direct omhoog moesten gaan om Henk met zijn MD 3 snelle doorvaart te verlenen. De brugwachters, veelal ambtenaren gebonden aan hun regels, dachten daar anders over.

De motor en de brugwachters dreven Henk tot waanzin; hij kreeg moorddadige gedachten en ging de brugwachter van een spoorbrug over de Gouwe, die de brug voor zijn neus liet zakken, met een mes tussen de tanden achterna. Wie had dat nu gedacht van Henk… Hij maakte het nog erger en zei: “als ik een mitrailleur bij me had gehad, dan had ik ze allemaal neergemaaid”, of dat geholpen had om de brug omhoog te krijgen valt te betwijfelen.

Lees het gehele artikel van Corrie Blok-Plas op de bron: Mijnzuiderzee