BBZ nieuws

Bemanningseisen Duitsland

In Duitsland moet een ‘Kabinenschiff’ met maximaal 50 bedden sinds kort maar liefst vier man nautisch personeel hebben, ook op wateren buiten de Rijn. Voor de Nederlandse motorcharterschepen is dat niet te doen.

De BBZ gaat zich daarom richten tot het Bundesministerium für Verkehr om te vragen om een aanpassing van de Duitse bemanningseis. De fysieke beperkingen van schepen (waar breng je de bemanning onder?) maar ook de gevolgen voor het economische – of bussinesmodel dwingen tot actie.

Het verzoek dat we in moeten dienen bij het ministerie zal gepaard moeten gaan met een voorstel voor verandering en, volgens ingewijden, maakt dat de meeste kans als er een tussenstap wordt gemaakt, een stap ergens tussen de 12 en 50 passagiers, of een lengtegrens. De BBZ zal een voorstel afstemmen met de leden.

Op alle Duitse wateren moeten nu voor de hotelschepen in de dagvaart een schipper, een machinist en twee dekslieden aan boord zijn. Het is nogal een vorm van overkill. Voordat deze wetswijziging van kracht werd, werden hotelschepen niet anders behandeld dan dagtochtenschepen, wat de BBZ een veel betere benadering vindt.