Zeilvracht

Anemoi Marine Technologies maakt kleinere versie Rotor Sails

Anemoi Marine Technologies heeft een subsidie gekregen van de Clean Maritime Demonstration Competition (CMDC) ronde 4 voor een kleinere versie van haar Rotor Sails.

Het doel van deze competitie is het financieren van demonstraties, proeven en haalbaarheidsstudies naar schone maritieme technologieën die de uitstoot van broeikasgassen verminderen.
De CMDC Ronde 4 maakt deel uit van een reeks interventies, gelanceerd door het UK Shipping Office for Reducing Emissions (UK SHORE) en gefinancierd door het UK Department for Transport (DfT). UK SHORE is een initiatief van 206 miljoen pond, dat zich richt op de ontwikkeling van de technologie om de Britse binnenlandse maritieme sector koolstofvrij te maken.

Rotorzeil voor middenklasse schepen

De financiering dekt een project van £ 1,9 miljoen en stelt Anemoi in staat om een nieuw Rotorzeil-ontwerp met een diameter van 3,5 meter en een hoogte van 24,5 meter te ontwikkelen en te testen. Het financiert de ontwerpactiviteiten, de bouw en het testen van het demonstratiemodel voor het innovatieve nieuwe aandrijfsysteem, dat zal worden vervaardigd door testopstellingexperts. Van de totale projectkosten komt Anemoi in aanmerking voor meer dan £ 1,2 miljoen.
De subsidie stelt Anemoi in staat om de prestaties van haar nieuwe ontwerp te beoordelen in een veilige en gecontroleerde omgeving dicht bij haar ontwerpkantoren in het Verenigd Koninkrijk.
Door Anemoi’s productassortiment uit te breiden, kunnen meer schepen gebruik maken van windaandrijving en zo een groter verschil maken voor de scheepvaartindustrie bij het voortzetten van haar koolstofarme reis.

Eerdere proefinstallatie

Dankzij Anemoi’s achtergrond in het bulksegment heeft het bedrijf al ervaring met schepen in het middensegment. De proefinstallatie op de m/v Afros, een ultramax schip, heeft zes jaar met succes gevaren.
Het schip werd geïnstalleerd met Rotor Sails op het unieke longitudinale railsysteem van Anemoi. Dit railsysteem, waarmee de Rotorzeilen over het dek kunnen worden verplaatst om ervoor te zorgen dat de vrachtactiviteiten niet worden beïnvloed, zal worden behouden voor de nieuwe Rotorzeilen van 3,5 x 24,5 meter, afhankelijk van de eisen van het schip.

Lees het uitgebreide artikel in de nieuwsbrief van Schip, Werf en de Zee