Veiligheid

Verslag van mastbreuk op de tjalk Witte Wiefke’ in 2010

Michiel de Goede vaart met zijn vriendin Judith Baggen als zetschipper op de 55-meter Zuideinde. Ooit was hij schipper-eigenaar van de chartertjalk Witte Wiefke, waarop hij een huiveringwekkend avontuur beleefde.

Toen hij op een zaterdagochtend in september 2010 met zes passagiers uit Kampen vertrok was de windverwachting 5 tot 6 met uitschieters naar 7. “Als je bij de Ketelbrug het IJsselmeer opkomt zit je aan lager wal en moet je wel genoeg zeil kunnen voeren om tegen die golven in te kunnen”, vertelt De Goede.

“Ik had besloten een dubbele rif in het grootzeil te zetten met de fok erop en uiteindelijk ook de kluiver erbij”. Maar op een paar mijl ten noordwesten van Urk trok de wind aan. De Goede had juist besloten om de kluiver eraf te halen toen de mast brak. Gedetailleerd vertelt De Goede hoe het incident verliep.

Ook memoreert hij het belangeloze optreden van Post Workboats en de Visserijcoöperatie Urk. “Mijn ervaring met de mensen van Urk is: als ze er moeten zijn, dan zijn ze er en helpen ze je wel”. Tot slot vertelt hij over de technische oorzaak van de mastbreuk. “Ik heb de passagiers een extra weekend aangeboden ter vervanging, maar daar hebben ze nooit gebruik van gemaakt, want ze hadden de schrik behoorlijk in de benen”.

In de serie ‘Goed verhaal, schipper!’ van de Amsterdamse verslaggever Heere Heeresma jr. vertellen schippers over spannende avonturen op het water.

Bekijk de video op de bron: Scheepvaartkrant