Natuur & Infrastructuur

Stremming Driebondsbrug in Groningen levert ook gevaarlijke situaties

De Driebondsbrug over het Eemskanaal in Groningen is voorlopig gestremd. Alleen voor hoge beroepsvaartschepen zal er eventueel incidenteel gedraaid worden met de brug, omdat de werking niet helemaal betrouwbaar verloopt. Eerder dit jaar deed Rijkswaterstaat onderzoek naar de software die de brugbediening aanstuurt. Daaruit bleek dat deze niet goed werkt en voor onvoorspelbaar en onveilig gedrag zorgt tijdens een opening van de brug. Rijkswaterstaat stopte daarom met de normale bediening van de brug en is over gegaan op bediening op afspraak. Dat betekent dat alleen bijzondere transporten en zeeschepen de brug mogen gebruiken. Andere schepen die te hoog zijn om de brug te passeren,  krijgen het advies om te varen.

Hierdoor is de vaarweg van Delfzijl naar Groningen en verder het binnenland in gestremd. Het is een onderdeel van de staande masten route door Nederland. Een aantal pleziervaartuigen zal er dan voor kiezen om over waddenzee of Noordzee naar Lauwersoog of verder westelijk te varen, maar verschillende schepen zijn daar niet geschikt voor en nemen soms te grote risico’s met deze tocht.

Zowel vanuit de jachtvereniging Neptunus in Delfzijl en vanuit de KNRM klinken hiervoor waarschuwende signalen, en zij hopen dat Rijkswaterstaat zo snel mogelijk weer gaat draaien met de brug. Ook zal de stad Groningen veel minder worden aangedaan door recreatievaart met een hoge mast wat nadelig is voor de jachthavens daar..