Veiligheid

Meer dan de helft van bruine vloot mag nog niet varen

Meer dan de helft van de schippers van de bruine vloot hebben nog geen goedkeuring gekregen van de inspectie, blijkt uit hun website. Dat zorgt voor grote onzekerheid en boosheid onder sommige schippers.

Er staan dinsdag 9 april nog geen honderd schepen op de goedgekeurde lijst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Alle charterschepen moeten dit jaar extra gekeurd worden, vanwege eerdere ongelukken. Maar het grootste deel van de meer dan tweehonderd schepen heeft de papieren nog niet binnen, terwijl het vaarseizoen al begonnen is.
“Wij hebben van het begin af aan gezegd: gaan we dat wel redden?”, vertelt Gijs van Hesteren, voorzitter van de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen.
Volgens Van Hesteren valt het echter wel mee en is er geen grote paniek. “Van een aantal schippers weten we dat de zaken al wel in orde zijn, of zo goed als. Maar zij hebben de goedkeuring nog niet binnen, die is nog onderweg.”

“Administratieve ophoping”

De bal ligt nu vooral bij de inspectie, volgens de voorzitter. “Het hoopt daar gewoon op: het is een administratieve ophoping. Ik denk dat het met veel werk en inzet wel gaat lukken, maar er is vooral onzekerheid over de administratieve goedkeuring. En daar kun je niet zonder varen.”
Sommige schippers die nog geen groen licht hebben gekregen van de ILT, zitten in onzekerheid. Ze willen niet uitgebreid reageren, maar laten doorschemeren dat ze vinden dat het probleem bij de inspectie ligt.
Zij maken zich zorgen over de boekingen die zij al hebben staan. Als zij voor die tijd geen goedkeuring hebben gekregen, kunnen die niet doorgaan. En kost dat mogelijk veel geld.

Groen licht

Schipper Johan Moen is al met zijn schip Noorderlicht op zee geweest. Twee weken geleden kreeg hij van de inspectie groen licht, al maakte hij zich daar ook geen zorgen over.
“Het was voor 99 procent in orde”, volgens Moen. “Ze vinden een paar puntjes, dat noemen ze dan a-puntjes. Die moet je verhelpen voor je gaat varen, en die hebben we ook verholpen.”
De schipper heeft wel van collega’s gehoord dat ze met het lastige proces in hun maag zitten, en begrijpt hun zorgen.
“Tuurlijk, het kost geld. As je je klanten niet aan boord kunt ontvangen, komt er ook niets binnen. En het werkt ook omgekeerd; de klanten kunnen zelfs een claim bij je indienen. Die hebben er natuurlijk ook op gerekend”, volgens Moen.

De ILT is nog altijd bezig met een grote controle van alle schepen van de bruine vloot. Naar aanleiding van de twee dodelijke ongelukken in 2022 en het vernietigende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is besloten om voor het nieuwe seizoen alle schepen te controleren en te kijken of ze aan de eisen voldoen.
De Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen denkt dat bijna alle schepen eind deze maand weer mogen varen en er dus toestemming is van de inspectie. “Er zal allicht een enkeling zijn in Harlingen die het niet klaar heeft. Dat zou kunnen, maar misschien zijn daar ook wel goede redenen voor”, volgens Gijs van Hesteren.
Aan de inzet van de schippers van de vloot ligt het beslist niet, vindt hij. “We snappen dat het moet en dat het nodig is. Iedereen werkt er graag aan mee, maar het is wel een hele belasting.”
De Inspectie Leefomgeving en Transport komt later deze week met een reactie over de stand van zaken met de bruine vloot.

Lees dit artikel op de website van Omrop Fryslân.