Veiligheid

Mast gebroken op Zweeds Sailtraining schip

Göteborg – Op één van de schoolschepen van de SXK Seglarskola brak zaterdag 3 oktober de grote mast. Het schip nam deel aan een scheepstreffen in de zuidelijke archipel van Göteborg. Toen het ongeluk gebeurde, stond Sofia Heller aan het roer: “Het ging erg snel. Een stag explodeerde en je had amper tijd om na te denken. Wat we toen deden, was iedereen die aan boord was, verzamelen om te zien of iedereen aanwezig en ongedeerd was.”

De Gratitude in betere tijden

Het schoolschip Gratitude van de Zweedse Cruiser Club nam zaterdag deel aan een scheepstreffen in de zuidelijke archipel. Volgens Sofia Heller woei het circa 20 knopen.

“We hadden het grootste deel van de tocht gevaren, wat zeilen neergehaald, maar hadden nog steeds behoorlijk wat zeil staan. We waren redelijk stabiel op de koers die we voor lagen. Toen gebeurde het. Wat we nu weten is dat de bovenste bakstag, die van het dek helemaal tot aan de top van de grote mast loopt, knapte. Als gevolg hiervan is ook de mast gebroken, zegt Sofia Heller.

Toen de bemanning zich realiseerde dat niemand gewond was geraakt, werd de motor gestart om beschutting tegen de wind te zoeken en liet men vervolgens het anker vallen. Het bovenste deel van de mast werd door het tuig vastgehouden door stagen, vallen en het zeil.

Na de mastbreuk kwamen ook enkele zeilen in zee. Wat in het water terechtkwam, zat nog steeds vast aan de booten kon gemakkelijk worden binnen gehaald.

Gratitude is een van de drie schoolschepen van de Zweedse SXK Seglarskola. De schepen worden in de zomer ingezet voor zeilcursussen en zeilkampen, meestal voor kinderen en jongeren. Dit weekend bestond de bemanning echter uit getrainde zeilers, die zich vrijwillig inzetten voor de Cruiser Club.

De laatste zeiltocht van het seizoen
De botenbijeenkomst van dit weekend was de laatste geplande afvaart van het seizoen voor Gratitude. Na het ongeval kon het schip Nya Varvet bereiken, haar de thuishaven. Volgens Jerker Paulusson, voorzitter van de zeilschool van de Cruiser Club, ligt de focus nu op het onderzoeken hoe groot de schade aan de mast en het tuig is, deze te repareren en het schip winterklaar te maken. Het is in ieder geval duidelijk dat de Gratitude een nieuwe hoofdmast nodig heeft.

“We zullen dit zorgvuldig onderzoeken. We halen elke winter de hele tuigage naar beneden. Op dit moment ben ik heel blij dat er niemand gewond is geraakt,” zegt Jerker Paulusson.

Lees het gehele artikel op de bron: Götheborg Posten

Meer over de Gratitude lees je hier