BinnenvaartNieuwsVeiligheid

Inspectie verruimt de regels voor het opnieuw keuren van de Bruine Vloot

Schepen van de Bruine Vloot mogen toch touwwerk van Dyneema gebruiken. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stond dat eerst niet toe, maar verruimt de regels.

Alle 230 schepen van de Bruine vloot moeten voor 1 april opnieuw gekeurd worden. De controles zijn strenger dan voorheen, met nieuwe criteria. Dat moet de veiligheid verbeteren, maar veel schippers waren bang dat hun schip niet door de keuring zou komen.

Dyneema-dilemma

De zorgen gingen vooral over het gebruik van Dyneema. Deze kunststof staat nog niet in de wet, en zou daarom verboden zijn. Rob Dieffenbach, schipper van de Gaia, was een van de schippers met zorgen: ‘Als de inspectie zo streng gaat controleren als ze zeggen, moet ik zo’n 10.000 euro investeren.’

Wat is Dyneema?

Dyneema is een heel sterke kunststofvezel. Het wordt in de zeevaart gebruikt voor scheepstouw, vislijnen en netten. Maar het wordt bijvoorbeeld ook gebruik voor kogelwerende vesten en helmen. Er werd ook dyneema gebruikt om de viskotter bij Zandvoort van een zandbank af te trekken. Dat was al meerdere keren met ander touw geprobeerd, maar dat brak; Dyneema bleek wel sterk genoeg. Tijdens een bijeenkomst in Lelystad hebben de schippers duidelijk gemaakt aan de Inspectie dat ze dit verbod een achteruitgang van de veiligheid vinden.

Goedgekeurd tot nader onderzoek

Na een extra overleg heeft de Inspectie toch besloten om de keuringscriteria aan te passen. In een mail naar de schippers schrijft ILT dat ze nog altijd geen goed beeld heeft van de geschiktheid van Dyneema, maar dat ze het nu goedkeurt totdat dat onderzocht is. ‘Voorkomen moet worden dat de vloot door HPME (red. Dyneema) op dit moment niet toe te staan uiteindelijk onveiliger wordt dan in de huidige situatie.’ Bij keuring kan het touw alsnog afgekeurd worden, zegt ILT, als blijkt dat het materiaal is aangetast of als het er pluizig uitziet.

Dieffenbach is blij met het besluit: ‘Zo worden degenen die met de tijd meegegaan zijn hier niet op afgerekend.’

Lees het hele artikel in het Fries op de website van Omrop Fryslân.