Nieuws

Halve Maen gaat uiteindelijk naar Enkhuizen

De Halve Maen gaat naar Enkhuizen. Het VOC-replicaschip wordt 2 april verwelkomd met saluutschoten en zal afmeren aan de kade aan de Dijk in de Oude Haven. Daar ligt het schip komend seizoen. De Halve Maen heeft vijf jaar in Hoorn gelegen, waarna het daar weg moest en vertrok naar Volendam. Toen bekend werd dat het schip deze haven – na drie jaar – ook weer moest verlaten, bood het college van Hoorn de terugkeer voor één jaar aan. Dit na een motie van de PvdA, die het schip voor Hoorn wilde behouden.

Het bestuur van Stichting Vrienden van de Halve Maen heeft nu echter voor Enkhuizen gekozen. De communicatie tussen gemeente Hoorn en de stichting bleek echter alleen via de pers te lopen. De stichting heeft het college hier benaderd met het verzoek hier komend vaarseizoen te mogen aanleggen en dat bleek geen probleem. Wethouder René Assendelft van Hoorn heeft zijn gemeenteraad geschreven dat hij het jammer vindt ’dat de stichting niet heeft gekozen voor de mooie ligplaats aan ’t Houten Hoofd. Maar we respecteren vanzelfsprekend hun keuze’.

Wethouder Jan Franx noemt de komst van het schip een ’waardevolle aanvulling op de geschiedenis van Enkhuizen’. Volgens Franx komt het schip aan de Dijk op een bedrijfsplek, waar voorheen de sleepboten van Joop Mos lagen. Het schip ligt hier gratis. ,,De plek was vrij.’’ Het is aan het bestuur om de exploitatie te regelen. ,,Er zijn al contacten met de horeca hier en er wordt naar vrijwilligers gezocht, wij hebben daar geen bemoeienis mee.’’

De Halve Maen is voor publiek te bezichtigen vanaf vrijdag 7 april.

Afbeelding de Halve Maen in Volendam