Nieuws

De Noorderlicht vaart spoedig verder

De Noorderlicht is afgelopen weekend door ILT in Lauvsnes geïnspecteerd. Het onderwaterschip is met een onderwaterrobot geïnspecteerd en hierbij zijn geen beperkende beschadigingen waargenomen. Een paar aandachtspunten moeten vandaag opgelost worden waarna het schip met haar trainees weer zeewaardig verklaard wordt en haar reis naar Spitsbergen kan voortzetten.

Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht is op 23 maart vastgelopen aan de Noorse kust en is daar in de middag met de hulp van een service catamaran AQS Hermod losgekomen en naar Lauvsnes gevaren. De oorspronkelijke dramatiek in de media is door de organisatie van SwanExpeditions goed aangepakt, het was bij wijze van spreken droogvallen langs de Noorse kust. Alsof wij Nederlanders dat wel vaker doen. De trainees waren in de nacht van stranding van boord gegaan en in een hotel in Lauvsnes opgevangen. Na aankomst van het schip in Lauvsnes hebben ze aan boord hun schoolwerk voortgezet.

Normaal gesproken wordt bij stranding onderzoek gedaan door de vlaggenstaat waar de stranding plaats vond, en in tweede instantie ook door de vlaggenstaat van het schip zelf. In dit geval zijn de Noorse Maritieme Autoriteiten niet aan boord geweest en heeft volgens directeur Eelke Hoekstra van SwanExpeditions alleen ILT onderzoek gedaan op het schip. Naast onderzoek naar eventuele schade aan het schip zal er ook nog onderzoek gedaan worden naar de vraag hoe het schip daar tussen de rotsen kon vastlopen. Dat zal de Nederlandse vlaggenstaat ook uitvoeren.

Overigens is de Noorderlicht in 2016 bij Spitsbergen al eens vast gelopen, en is daar losgetrokken en vertrokken zonder het incident aan de bevoegde autoriteiten te melden. De toenmalige kapitein kreeg voor het niet melden van het incident van de Tuchtraad voor de Scheepvaart een vaarontzegging van 4 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk.

Afbeelding: de Noorderlicht in Lauvsnes, met het Noorderlicht, foto SwanExpeditions