Natuur & Infrastructuur

Coenbrug in Zaandam mogelijk nog twee jaar buiten gebruik

Reparatie van de kapotte Coenbrug gaat mogelijk twee jaar duren. De scheepvaart is de klos. Zeilschepen en hoge transporten moeten omvaren.

,,Het wordt steeds erger in Nederland voor de binnenvaart. De zoveelste brug die niet meer open kan. De Coenbrug blijft nu zeker twee jaar dicht. Maar wanneer die brug was vast komen te zitten toen die open stond, had je iedereen er over gehoord. Dan kon het autoverkeer niet meer over de A8. Nu is de binnenvaart de klos en worden de schouders een beetje opgehaald’’, vat Andries de Weerd van BLN-Schuttevaer afdeling Noord-Holland het sentiment in de sector samen.

De Coenbrug kan worden toegevoegd aan het rijtje bestaande problemen. Zo kan de Haringvlietbrug nog maar twee keer per week worden geopend en is de Giessenbrug bij Rotterdam al sinds 2017 niet meer te openen. ,,Er wordt door de overheid gezegd dat die bruggen aan hun einde zijn en dat het steeds drukker wordt, maar in Nederland staan we veel zwaarder vrachtvervoer toe dan in omringende landen. Overal is het 40 ton, maar bij ons 50 ton. Dat terwijl de meeste bruggen gebouwd zijn op vrachtverkeer van 30 ton. Logisch dat we de bruggen aan gort rijden.’’

Vrije val
De brug in de snelweg A8 over de Zaan werd in 1968 opgeleverd. In een rapport van Rijkswaterstaat uit 2018 wordt de Coenbrug als een van de veertien Noord-Hollandse bruggen genoemd die met achterstallig onderhoud te kampen hebben. Dit voorjaar werd aan de brug gewerkt: stil asfalt en vermindering van trillingen in de brug. Toen was de brug zes weken gestremd. Maar na de oplevering ontstonden er problemen met de bediening van de brug. Op 4 mei maakte de zuidelijke brug opeens een vrije val. Daarop zijn beide bruggen vastgezet in afwachting van reparatie. Die klus werd keer op keer uitgesteld en nu blijkt dat dat wel eens twee jaar kan duren, al kon Rijkswaterstaat geen nadere toelichting geven. Het zou te maken hebben met het probleem dat specifieke onderdelen nog gemaakt moeten worden. En in 2026 staat opnieuw een stremming op het programma in verband met groot onderhoud.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Foto: Rijkswaterstaat