Zeilvracht

Chemship rust tanker uit met Econowind’s VentoFoils

Chemship heeft op 19 februari zijn eerste schip met vier windondersteunde scheepsvoortstuwingsunits van Econowind in gebruik genomen. Daarmee is de MT Chemical Challenger de eerste chemicaliëntanker ter wereld die met deze technologie is uitgerust.

Deze week werden vier 16 meter hoge aluminium windzeilen geïnstalleerd aan boord van het 134 meter lange schip dat in 2015 werd opgeleverd. Het schip gaat dienst doen op de trans-Atlantische route van rederij Chemship tussen de oostkust van de Verenigde Staten en de Middellandse Zee.
De VentoFoils van Econowind creëren een direct windoppervlak van 180 m2. Slimme vacuümtechnologie vervijfvoudigt de kracht van de wind, waardoor een bruto windoppervlak van 900 m2 ontstaat. Dit komt overeen met een denkbeeldig zeil van 30 bij 30 meter. Chemship verwacht met deze turbozeilen een gemiddelde CO2-reductie van tien procent te behalen.

Jaarlijkse CO2-reductie van 850 ton

Chemship heeft een relatief jonge vloot met een gemiddelde leeftijd van zeven jaar. Met windondersteunde scheepsvoortstuwing ziet CEO Niels Grotz de scheepvaart terugkeren naar haar roots.
Grotz: ‘Als fervent zeiler ken ik de kracht van de wind. Op de MT Chemical Challenger gaan we nu gebruik maken van deze duurzame en gratis energiebron. Ondanks het feit dat de scheepvaart al de laagste carbon footprint heeft van alle transportmodaliteiten, kunnen we wind gebruiken om onze bestaande vloot nog duurzamer te maken. Met de VentoFoils zullen we minder brandstof verbruiken en dus de CO2-uitstoot verminderen. Voor dit schip verwachten we een jaarlijkse CO2-reductie van 850 ton. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan 500 personenauto’s.

Business as usual

De windzeilen passen goed binnen de bestaande configuratie van de tankers van Chemship. Operations Director Michiel Marelis licht de keuze voor windaandrijving toe: ‘Scheepvaart is evolutie: stapje voor stapje. Chemship was op zoek naar een oplossing die de normale werkzaamheden niet zou verstoren. Deze windzeilen waren eenvoudig te installeren zonder het schip te versterken.’
Hij voegt eraan toe: “Ze zijn licht van gewicht, hebben een kleine “voetafdruk” op het dek en belemmeren de zichtlijn van de bemanning niet. Met een druk op de knop kunnen ze de zeilen naar behoefte inklappen of uitzetten. Boven windkracht zeven klappen de zeilen automatisch in, wat veel veiliger is. Nu is het al doende leren. Bij positieve resultaten zullen we ook het volgende schip uitrusten met VentoFoils.

Duurzaamheidsstrategie

Windaandrijving is onderdeel van een groter duurzaamheidsplan, zoals Marelis uitlegt: ‘Het mooie van deze turbozeilen is dat je het aan klanten kunt laten zien. Ze spreken meteen tot ieders verbeelding. We hopen dat dit anderen inspireert om ook voor windaandrijving te kiezen.
We richten ons ook op minder zichtbare aspecten, zoals verbeterde smeeroliën en een coating waardoor het schip efficiënter door het water glijdt’, voegt Marelis toe. Cumulatief leidt dit tot een brandstofbesparing van meer dan vijftien procent. Dit alles gaat hand in hand met een CO2-reductie.’

Lees het hele artikel in de nieuwsbrief van Schip, Werf en de Zee.