Duurzaamheid

Cargill: “Windwings schelen 3 ton brandstof per dag”

Dankzij twee WindWings spaart de bulkcarrier Pyxis Ocean gemiddeld 3 ton brandstof per dag. Dat maakt Cargill bekend na een zes maanden durende testperiode met de 37,50 meter hoge, vaste windzeilen.

Voor Cargill onderstrepen de resultaten het potentieel van de windondersteunde voortstuwingstechnologie die de scheepvaartindustrie in de richting beweegt van hernieuwbare energie. “We zijn enthousiast over de resultaten en hebben veel geleerd over het implementeren van windondersteunde voortstuwing op droge bulkschepen”, zegt Jan Dieleman, president bij de zeetransport-afdeling van de Amerikaanse agro-multinational.

Vliegtuigvleugels

De Pyxis Ocean koos in augustus 2023 het ruime sop en heeft in de eerste zes maanden van de testperiode de Indische Oceaan, Stille Oceaan en Noord- en Zuid-Atlantische Oceaan bevaren en Kaap Hoorn en Kaap de Goede Hoop gepasseerd. Het schip, van het type Kansarmax, is uitgerust met twee WindWings van 37,50 meter hoog. Ze lijken op grote vliegtuigvleugels en zijn verticaal geïnstalleerd om de wind te vangen en het schip vooruit te bewegen, waardoor de scheepsmotor een tandje lager kan en het schip met dezelfde snelheid kan varen als anders maar minder brandstof verbruikt.
De zeilen kunnen op afstand vanaf de brug worden gehesen. Daarna is de bediening volledig geautomatiseerd: sensoren aan boord meten voortdurend de wind en de zeilen passen zichzelf aan naar de optimale configuratie.

Lastig afmeren

De testperiode heeft een aantal logistieke uitdagingen aan het licht gebracht, aldus Cargill. Lang niet in elke haven, bij elke terminal en ligplaats kunnen schepen met WindWings afmeren. De Ventofoils van de Nederlandse producent Econowind hebben als voordeel dat ze neergeklapt kunnen worden.
Cargill probeert om alle WASP-schepen ((Wind Assisted Ship Propulsion) op wereldwijde handelsroutes in te zetten, aldus Dieleman. “Tot nu toe hebben we met meer dan 250 havens samengewerkt om manieren te vinden waarop schepen met grootschalige WAP kunnen aanmeren.”
“Deze complexiteit is waar Cargill echt in uitblinkt en hoe we onze unieke rol in de maritieme industrie kunnen benutten. We zijn niet bang om een ontwikkelingspartner te zijn en te investeren, risico’s met partners te delen en een verschil te maken bij het transformeren van de industrie.”

Extra WindWing

John Cooper, CEO van BAR Technologies, dat de windwings ontwikkelde, zegt: “De resultaten van de eerste reis van de Pyxis Ocean met de WindWings tonen duidelijk aan dat windondersteunde aandrijving voor aanzienlijke brandstofbesparingen en emissiereducties kan zorgen. Bijvoorbeeld, in bijna optimale zeilomstandigheden, tijdens een reis op open zee, behaalde de Pyxis Ocean een brandstofbesparing van 11 ton per dag.”
Het testschip van Cargill heeft twee WindWings. BAR Technologies verwacht dat de meerderheid van de Kamsarmax-schepen er drie zal krijgen. Cooper: “Waardoor de brandstofbesparingen en emissiereducties met een factor 1,5 zullen toenemen. Met Cargill zijn we nu in staat om onze prestatievoorspellingen en modellering te valideren in echte omstandigheden, het is een spannende tijd nu we de productie van WindWings wereldwijd beginnen uit te rollen.”

Lees dit artikel in de Binnenvaartkrant.