Evenementen

Zevende Delfsail: evenement met internationale allure

De tallships, het varend erfgoed, de artiesten, maritieme markten, het straattheater en shantykoren hebben Delfzijl weer verlaten. Vier dagen lang vierde Delfzijl het ‘Festival of the Seven Seas’.

De zevende editie van het maritiem festijn DelfSail, dat plaats had van 13 tot en met 16 juni, stond in het teken van afwisselend zonneschijn en veel regen. De weersomstandigheden weerhield het grote publiek er evenwel niet van een plekje te zoeken in zowel de haven als langs het Zeehavenkanaal om de veelal gerenommeerde tallships uit binnen- en buitenland te verwelkomen.
Stuk voor stuk vormden de schepen een bezienswaardigheid. Tijdens deze editie werden niet alleen de maritieme tradities gevierd. De schijnwerpers waren ook gericht op de toekomst met het ‘duurzaamheidsplein’, een initiatief dat laat zien hoe we samen kunnen werken aan een schonere, duurzamere wereld. Evenals de voorgaande edities trok het maritiem festijn, ondanks een fikse bui over het feestgedruis, een recordaantal bezoekers.

Spin off

In de ochtend van 13 juni verzamelde zich in de Eemshaven een armada van tall ships, small ships, jachten, platbodems, stoomschepen en motorboten, Varend Erfgoed en replica’s. In een lange Parade (of Sail-In) voeren schepen als onder andere. het driemastvolschip Dar Mlodziezy, masterskip Wylde Swan, gaffelschoender Joanna Saturna, driemaster Pascual Flores, driemastschoener De Gulden Leeuw, galjoen El Galeón, topzeilschoeners Gladan en Falken, de kaak Victoria, schoenerbrik Jantje en topzeilschoener Willem Barentsz naar Delfzijl. De Braziliaanse driemaster Cisco Branco met haar 72-koppige bemanning en beoogd mede-blikvanger van het festijn, heeft vier dagen voor aankomst laten weten dat de reis naar Delfzijl wegens machinekamerproblemen moest worden afgebroken. Eveneens grote afwezigen waren de Russische publiekstrekkers Mir en Kruzenshtern. Sinds de inval in Oekraïne worden ze geweerd tijdens de verschillende Sailfestivals.
De spin off van het evenement is enorm.  Vier dagen lang konden bezoekers in Delfzijls centrum en in de havens  genieten van de talrijke vaartuigen, gratis optredens door nationale en internationale (top)artiesten, shantykoren, spetterende vuurwerken, nautische markten, de Marine Roadshow, de duurzaamheidheidsstraat, sfeervolle markten, optredens van het Orkest Koninklijke Marechaussee en kermissen.
[…]

Sail out

Naast de vele buitenlandse windjammers bood DelfSail een grote vloot van Nederlandse tallships en traditionele zeilschepen. Onder grote belangstelling vertrokken alle schepen zondag 16 juni naar hun thuishaven of volgende bestemmingen en konden de meer dan 400 vrijwilligers, alsook het organiserend DelfSailcomité, de blik richten op de volgende editie. Die over vijf jaar plaats zal vinden en alleen maar groter van omvang kan zijn.

Lees het veel uitgebreidere artikel van Henk Zuur in de Schuttevaer

Foto: Facebookpagina Delfsail.