Nieuws

Venezolaanse opleidingsschip Simón Bolívar niet welkom op Curaçao

Het geplande bezoek aan Curaçao van het Venezolaanse opleidingsschip Simón Bolívar  op 3 juli jl. is tegengehouden door de Nederlandse ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Een directe reden is niet gegeven.

Wel luidde het commentaar van een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat ‘een bezoek van een Venezolaanse vloot op dit moment niet opportuun is’. Vermoedelijk heeft het te maken met de aanstaande verkiezingen en de zorgen om mensenrechten in Venezuela.

Het in 1980 gebouwde tallship was al 84 dagen op reis door de Caribische regio. De bemanning zou op 6 juli op Curaçao de jaarlijkse herdenking bijwonen van de 242e geboortedag van de Venezolaanse held admiraal Luis Brion en op 13 juli weer terugkeren naar Venezuela.

De Nederlandse weigering leidde tot verbazing en teleurstelling. De Venezolaanse minister van Defensie, Vladimir Padrino López, is woest. Hij noemde het een ‘daad van archaïsche en verderfelijke Europese arrogantie’ en had het over ‘kolonialisme’.

Bronnen: Schuttevaer, antilliaansdagblad.com, curacao.nu

foto © Sail Training International