Natuur & Infrastructuur

TNO onderzoekt 5G-technologie in de Noordzee

TNO gaat samen met Rijkswaterstaat onderzoek doen naar de toepassing van nieuwe 5G-technologie op de Noordzee. Het kennisinstituut heeft een aantal kennisvragen over de innovatie van 5G-technologie op zee en de bijbehorende uitdagingen.

Vanuit het perspectief van de overheid is er een groeiende behoefte aan dataconnectiviteit in de Noordzee om publieke taken uit te voeren. Veiligheid en soevereiniteit moeten ook worden gewaarborgd, vooral gezien de grote economische activiteiten die zich momenteel op de Noordzee ontwikkelen.
In 2017-2018 onderzocht het project “Breedband Noordzee” van de Nederlandse Kustwacht de waarschijnlijke kansen voor breedbandconnectiviteit op zee in de komende vijf jaar. Het onderzoek definieerde breedbandoplossingen voor de maritieme omgeving en identificeerde de huidige en toekomstige behoeften van de Kustwacht aan digitale connectiviteit.

Inclusief andere overheidsorganisaties

Een vervolgstudie breidde de scope uit met andere overheidsorganisaties, gezien het groeiende aantal overheidsactiviteiten op de Noordzee en de ambitieuze plannen voor Nederlandse offshore windenergiegebieden.
Om de nieuwe toepassingen van verschillende technologische mogelijkheden te testen, heeft Rijkswaterstaat het Connectivity Fieldlab North Sea (CFNS) opgericht bij het Offshore Expertisecentrum in Stellendam. Het CFNS heeft als doel een ecosysteem te creëren waarin overheid, industrie en kennisinstellingen kunnen samenwerken om digitale connectiviteitsoplossingen op de Noordzee te verbeteren.

5G voor publieke taken

Er moeten kansen worden gecreëerd voor nieuwe en bestaande maritieme connectiviteitsoplossingen om publieke taken te kunnen uitvoeren, in samenhang met andere belangen in de Blauwe Economie. Naast satellietverbindingen, Wi-Fi, DAB+ en VDES is 5G-technologie in de sub-1 GHz band geïdentificeerd als een belangrijke kandidaat om het werkgebied van de Kustwacht en andere overheidsorganisaties te voorzien van de nodige breedband- en IoT-connectiviteit.
Rijkswaterstaat wil met het CFNS een doorbraak forceren door te demonstreren hoe 5G kan worden gebruikt als communicatietechnologie op zee voor verschillende toepassingen, met de nadruk op de publieke taken van overheidsorganisaties. Door het bouwen van een 5G-testomgeving kunnen verschillende innovatieve concepten worden getest op hun praktische toepasbaarheid. Dit zal inzicht geven in de mogelijkheden en volwassenheid van deze oplossingen om tot een brede uitrol op de Noordzee te komen.

Lees het uitgebreidere artikel van Mariska Buitendijk in de nieuwsbrief van SWZ-Maritime.

Beeld: Trending.nl