Natuur & Infrastructuur

Streep door 2,5 miljoen drijvende zonnepanelen op IJsselmeer

Het ’prestigeproject’ om ruim 2,5 miljoen drijvende zonnepanelen op het IJsselmeer te plaatsen wordt afgeschoten. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) zal dit binnenkort aan de Tweede Kamer bekendmaken, melden Haagse bronnen.

Het plan was om met miljoenen drijvende panelen tot 2 terawatt energie op te wekken in onze nationale regenwaterton het IJsselmeer. Ambtenaren van maar liefst vijf ministeries hebben afgelopen maanden intensief gekeken of er mogelijkheden zijn, maar zien veel te veel risico’s. Daarom wordt er een streep gezet door het gehele project.

Te dicht bij schietgebied Defensie

Het gaat dan niet alleen om het risico op de bescherming van het kwetsbare Natura2000-gebied, maar ook over de waterkwaliteit, de impact op boeren en vissers én de ligging bij een schietgebied van Defensie. Het project was gepland in de buurt van de enige plaats in Nederland waar met zware munitie en nieuwe wapensystemen kan worden geoefend.
Bronnen melden dat het afstoten van dit gebied voor Defensie niet acceptabel is. Ook is ambtelijk medegedeeld dat ‘de kans op schade aan zonnepanelen zeer waarschijnlijk is’. Alternatieven -zoals het verplaatsen van het schietterrein- zijn niet kansrijk. Ook het ministerie dat over Ruimtelijke Ordening gaat heeft grote bezwaren geuit, net als de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat en Landbouw, Visserij, Voedselkwaliteit en Natuur.

Geen draagvlak

De afwijzing kan gezien worden als een zege voor de Kop van Noord-Holland, nu de gemeente Hollands Kroon meermaals grote bezwaren tegen het plan heeft geventileerd omdat hier geen draagvlak voor is. De Noord-Hollandse gedeputeerde Rosan Kocken (energie en natuur, GroenLinks): „Wij wachten op schriftelijke bevestiging en een bestuurlijk besluit van het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG).” Zij vindt het daarom nog te vroeg om het project nu al te schrappen uit de ruimtelijke voorstellen van de provincie.

Wieringerhoek

De gemeenten Medemblik en Hollands Kroon droegen het project met de naam Wieringerhoek vier jaar geleden aan en vroegen de provincie het in Den Haag te laten verkennen. Hollands Kroon haakte later af, maar Kocken wilde de verkenning afronden „om in beeld te krijgen wat de plussen en minnen zijn”, zei ze in juli. Toen bleek al dat Rijkswaterstaat en de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat, en van Natuur twijfels hadden, maar het toenmalige ministerie van Economische Zaken en Klimaat was net als de provincie en Medemblik voorstander van vervolgonderzoek.
Noord-Holland moet de komende zes jaar ongeveer 2,9 terawattuur aan zonne- of windenergie realiseren. Het zon-op-waterproject in het IJsselmeer zou volgens de gedeputeerde ruim 1 terawattuur kunnen opleveren. Wijzend op het groeiende verzet tegen windmolens op land zou het „een heleboel windmolens” schelen, aldus Kocken.

Bron: een tweetal artikelen, waaronder eentje van Mike Muller, in het NHD.