Nieuws

Straks autonome veerboten op de Waddenzee?

Een grensoverschrijdend consortium van negen partners gaf op 24 juni in Groningen de aftrap voor het innovatieve project Ferry Go!, gericht op de ontwikkeling van autonome veerboten in de Duits-Nederlandse Waddenzee.

Het doel van Ferry Go! is de ontwikkeling van een autonome veerdienst in de Duits-Nederlandse Waddenzee. Autonome schepen vormen een toekomstperspectief voor de maritieme industrie en worden wereldwijd getest in eerste proeftoepassingen. Het Werelderfgoed Waddenzee is echter een bijzonder moeilijk vaargebied voor autonome scheepvaart met zijn dynamische wisselingen, het getij en de soms geringe diepgang.

Het project Ferry Go! markeert de start van de ontwikkeling van autonome scheepvaart in de Waddenzee. Dit onderwerp, dat nieuw is voor de regio, is vanaf het begin behandeld in de grensoverschrijdende samenwerking. Ferry Go! is een hoogtechnologisch en tegelijkertijd implementatiegericht innovatieproject. Denk hierbij aan specifieke veerboten en proefroutes van het vasteland naar de Waddeneilanden, praktische testvaarten met een testschip en de ontwikkeling en inzet van artificiële intelligentie (AI).

Voor Ferry Go! is er een consortium van negen projectpartners samengesteld, bestaande uit Waddenzeerederijen, innovatieve bedrijven, transferinstellingen en een onderzoeksinstituut, aangevuld met geassocieerde partners. In een werkplan bestaande uit 15 werkpakketten werken de projectpartners nauw samen om de noodzakelijke stappen te nemen voor de ontwikkeling van autonoom veervervoer in de Waddenzee. Naast technologische kwesties omvat dit ook juridische, economische en logistieke vereisten, evenals vragen over de interactie tussen mens en machine en acceptatie door passagiers en personeel.

Het project wordt gefinancierd door Interreg, een organisatie die in de jaren ’90 door Europese Unie in het leven is geroepen als onderdeel van de structuurfondsen ter bevordering van de grensoverschrijdende samenwerking.

onderzoeksschip Sally

Eén van de partners is het Deutsche Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR). Het DLR-onderzoeksschip „Sally“ zal worden gebruikt om de navigatiesystemen die virtueel worden gebruikt tijdens de testvaarten in de haven en de Waddenzee onder echte omstandigheden te testen en te optimaliseren.

De verwachte resultaten van Ferry Go! zijn bedoeld om de basis te vormen voor investeringsbeslissingen in (deels) autonome veerboten voor het toekomstige eilandverkeer, ook buiten de betrokken rederijen om. Essentieel hiervoor is de geplande betrokkenheid van alle verantwoordelijke actoren voor een toekomstig autonoom veerbootverkeer in de Waddenzee.

Bronnen: persberichten Interreg en Mariko Gmbh

Kopfoto: de Willem Barentsz van Rederij Doeksen (niet autonoom) foto Elpescador.nl CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons