Evenementen

Jan Haring race in Monnickendam op de valreep afgelast

Het traditionele Jan Haring weekend dat vanaf vrijdag 5 juli zou plaatsvinden in Monnickendam, is onverwachts afgelast. De zeilrace en de palingrookwedstrijd gaan niet door.

Volgens de organisatie zouden er dit weekend zoveel mensen op het evenement afkomen, dat hun veiligheid niet gewaarborgd kan worden.

Volgens Jan Meerman, de secretaris van het evenement, wordt het evenement steeds drukker. Te druk voor de kleine groep organiserende vrijwilligers. De drukte ontstaat niet alleen omdat steeds meer mensen de zeilwedstrijd en het palingroken willen zien, maar ook omdat er steeds meer artiesten optreden. Die optredens worden geregeld door de horeca. “We kunnen dat niet weigeren”, zegt Meerman. De extra aanwas is volgens Meerman één van de redenen waardoor het evenement afgelast moet worden. “De artiesten trekken mensen aan en daardoor kunnen ze de veiligheid niet meer waarborgen.” Meerman meent dat het jarenlang “net goed is gegaan” met de drukte en wil niet afwachten tot het “net niet goed gaat.” De beslissing is volgens hem niet meer terug te draaien.

Lokale horeca verrast

Rick Schröder en Bob Buur, die hun horecazaak in de haven van Monnickendam hebben, zijn verrast dat ze het bericht pas 2 juli ontvingen. “We proberen al sinds vrijdag met ze in contact te komen”, laten ze weten. Ze zeggen dat de artiesten juist iets verderop zouden zijn gaan staan om de drukte te spreiden, en dat dit in overleg met de Jan Haring Race-organisatie is gebeurd. De horecaondernemers zijn in spoedberaad om te bedenken hoe ze nu verder moeten.

Bron: NHNieuws
foto janharingrace.nl