Zwaard eronder!

Peter Fokkens schrijft in vakblad Spiegel der Zeilvaart voor de BBZ maandelijks een kort verhaal over veiligheid. Er wordt een situatie of ervaring beschreven die voor ieder bemanningslid herkenbaar is. Sterk aan de verhalen van Fokkens is dat zijn incidenten of ‘near misses’ op zo’n manier zijn beschreven en van context voorzien, dat het duidelijk wordt dat het aan boord van elk schip zou kunnen gebeuren. Inzicht in de eigen feilbaarheid is een belangrijke vereiste voor de veiligheid en deze verhalen helpen daarbij. Deze week het verhaal: zwaard eronder.

Zwaard eronder! Het waait hard. Een grote klipper nadert de Tsjerk Hiddessluis in Harlingen. Het schip dreigt te verlijeren op de dwarswind, maar de schipper houdt net genoeg vaart. Dan gaan de lichten op groen. De schipper heeft al contact gehad met de sluis en zich aangemeld voor een schutting, ‘van buiten naar binnen’. Van de andere kant, in het Van Harinxmakanaal, nadert een grote binnenvaarder.

‘Kleine sluis’, geeft de sluismeester aan de klipper door. De schipper geeft gas en manoeuvreert zijn schip naar binnen. Er is weinig ruimte, aan beide zijden houdt hij niet veel meer dan een halve meter over, maar door net genoeg vaart te houden schuift hij keurig naar binnen. Zodra de bakstagen vrij zijn van de achter hem omhoogstaande brug, gooit hij de motor in de achteruit en stopt af. De maat heeft aan stuurboord al een spring belegd en maakt nu een voorlijn vast. Op dek zitten twintig gasten belangstellend toe te kijken.

Lees het gehele artikel op de bron: Veiligheidskompas