Grote brand op vrachtschip boven Ameland, schip dreigt te zinken

Op de Noordzee, zo’n dertig kilometer ten noorden van Ameland, staat een car carrier in brand. Een opvarende is om het leven gekomen en er zijn 16 gewonden, meldt de Kustwacht. Het schip maakt slagzij en dreigt te zinken.

Er waren 23 mensen aan boord. Vanwege de hevigheid van het vuur sprongen zeven van hen gecontroleerd van het schip, waarna ze uit het water werden gehaald. De rest van de opvarenden is met helikopters van boord gehaald. Alle bemanningsleden zijn van boord gehaald. KNRM en verschillende bergingsschepen van o.a. Noordgat en de kustwacht zijn in de buurt en proberen het schip te koelen. Rond negen uur vanmorgen heeft de sleepboot Hunter een sleepverbinding kunnen maken. Er wordt geprobeerd om het schip uit de drukke vaarroute te slepen, om te voorkomen dat het schip eventueel zinkt in de Shipping Lane.

Warmtebeeld van het schip in brand, © kustwacht

Het schip, de Fremantle Highway, was onderweg van Bremerhaven in Duitsland naar Port Said in Egypte met aan boord 2857 auto’s. Het voer in de zuidelijke Shipping Lane boven de Wadden eilanden. Vermoedelijk ontstond het vuur in een van de 25 elektrische auto’s aan boord, zegt een woordvoerder van de Kustwacht. Brandende accu’s van elektrische auto’s zijn zeer moeilijk te blussen. De brand breidde zich dan ook snel uit.

Er zijn in de geschiedenis al verschillende branden geweest op carcarriers met elektrische auto’s. In verschillende gevallen leidde dit tot het zinken van het schip, soms na enkele dagen heftige brand aan boord. Zie bijvoorbeeld Safety4sea. Bij het zinken van de Freemantle Highway kan een grote hoeveelheid brandstof vrijkomen. Direct gevaar voor de Nederlandse Waddenzee lijkt er door de windrichting van de komende tijd niet te zijn, maar de milieu-impact voor Noordzee en Waddenzee kan toch enorm zijn. Volgens Rijkswaterstaat is zinken één van de mogelijkheden waarmee het meest rekening wordt gehouden, maar wat ze echt willen voorkomen. Het schip Arca, een oliebestrijdingsvaartuig, is in ieder geval onderweg naar de Fremantle Highway.

Het schip wordt in de middenberm gehouden

Blussen is op dit moment niet mogelijk omdat dat zou leiden tot het zinken van het schip. De komende tijd kan het schip alleen gekoeld worden door bergingsschepen. De brand kan nog dagenlang aanhouden.

De kustwacht maakte onderstaande video

Afbeelding: de Freemantle Highway, gezien vanaf de Guardian, afbeelding: Kustwacht