Eerste liefdesnacht op elektrische Vrijbuiter

De robuuste windkracht die tjalk de Vrijbuiter zondag richting Zierikzee voortstuwde, lijkt symbolisch voor de periode die schipper Wiebe Radstake en zijn vrouw Suzan Dahmen achter de rug hebben: Na 8 maanden ligt de Vrijbuiter eindelijk weer in de thuishaven na volledig te zijn omgebouwd tot CO2-neutraal zeilschip, met zonnepanelen, windturbine en elektrische motor.

Deze zeiltjalk uit 1901 is hiermee het eerste gecertificeerde zeilende charterschip dat elektrisch vaart. De ombouw is een moeizaam proces geweest: ,,Het is ongeveer tweemaal zo duur geworden als het bedrag dat we ervoor van de provincie als subsidie (153.800 euro, red) hebben ontvangen. En het heeft ook maanden langer geduurd dan aanvankelijk gepland’’, laat Wiebe weten.

Hij is er de man niet naar lang te ‘simmen’ over het gemis aan inkomsten dat hij en Suzan hierdoor hebben opgelopen. Ze kijken liever met goede moed vooruit naar de toekomst, waarin het binnenkort naast gezinsuitbreiding ook een drukke zomer wordt met chartertochten en vooral veel culturele evenementen en festivals.

Het eerste optreden aan boord van de Vrijbuiter in Zierikzee vindt donderdag 20 juli plaats vanaf 17.00 uur in de Oude Haven. Daar geeft de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht een concert en maakt vanaf vrijdag met de Vrijbuiter een week lang een muzikale trektocht door sluizen en langs havens in Zeeland.

Lees het gehele artikel op de bron: PZC, alleen voor abonnees

Afbeelding: de Vrijbuiter zeilt na 8 maanden terug naar haar thuishaven Zierikzee, foto: Vrijbuiter Zeilen