Bergingsspecialist Nick Sloane aangetrokken voor het rechtzetten van de Europa

Bergingsspecialist Nick Sloan van Resolve Marine gaat de operatie leidden om de Bark Europa weer heelhuids in het water te krijgen. Dat meldt Superyacht News in een video op Youtube. Op 20 mei is het 112 jaar oude schip op haar zij gevallen toen het werd verplaatst op de werf in Kaapstad, Zuid Afrika. Het had haar jaarlijkse onderhoud weer gehad en zou weer te water worden gelaten. Het schip ligt sinds die tijd op haar zij.

Nick Sloan is een zeer ervaren man in de bergingswereld met bijna 40 jaar ervaring. Eén van zijn grootste operaties was het leiden van de berging van de Costa Concordia nadat deze in 2012 was gekapseisd en deels gezonken.

De Europa is voorlopig gestabiliseerd zodat er niet méér schade aan het schip kan ontstaan. De autoriteiten in Kaapstad hebben onderzoek gedaan naar het ongeluk, waarbij ook een bemanningslid van de Europa gewond raakte. Ook zijn verzekeringsmaatschappijen betrokken bij het onderzoek en bij het plannen maken om het schip overeind te zetten. Dergelijk onderzoek kan de zaak flink vertragen. Na het ongeluk van de Eleonora E duurde het drie maanden voor de verzekeringsmaatschappijen over gingen tot berging van het schip.

Het plan wat nu in samenwerking met het management van Bark Europa wordt ontwikkeld behelst het rechtop zetten met behulp van een hefbrug. Zodat het weer op de rails naar een reparatie plek gebracht kan worden. Dan kan de schade verder worden opgenomen en worden gerepareerd. De huidige planning is dat Bark EUROPA tegen september weer in het water ligt en eind september de Atlantische Oceaan zal oversteken van Zuid-Afrika terug naar Zuid-Amerika, waar het schip de Antarctica-expedities zullen voortzetten zoals gepland, gevolgd door de reeds geplande reizen in de Stille Oceaan in 2024.

Bekijk hieronder de video, of op youtube