OM gaat schippers bootongeluk Terschelling vervolgen

Het Openbaar Ministerie gaat twee schippers vervolgen voor hun betrokkenheid bij het dodelijke bootongeluk op de Waddenzee afgelopen najaar. Het gaat om de schippers van de veerboot en de watertaxi die op 21 oktober vorig jaar met elkaar in botsing kwamen.

Bij het ongeluk kwamen drie mannen en een 12-jarige jongen om het leven. Het lichaam van de jongen is nog altijd niet gevonden. Vier mensen, onder wie de schipper van de watertaxi, raakten gewond.

Kort voor de botsing hadden de twee schippers kort contact met elkaar over hoe ze elkaar zouden passeren. Volgens het OM was de communicatie onvoldoende helder en werden er onduidelijke afspraken gemaakt. De schipper van de watertaxi maakte daarnaast een onveilige stuurbeweging, waardoor de veerboot de watertaxi niet meer kon ontwijken. De watertaxi werd overvaren en brak doormidden.

De schippers zullen worden vervolgd voor dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Daarnaast vervolgt het OM de mannen voor schuld aan het tot zinken brengen van een andere boot, met levensgevaar of de dood tot gevolg.

Te hoge snelheid
Beide boten voeren met hoge snelheid door de smalle vaargeul het Schuitengat voeren. De maximaal toegestane snelheid is daar 20 kilometer per uur, maar de veerboot voer met een snelheid van 55 en de watertaxi met 28 kilometer per uur.

Kijk op dit Youtube filmpje voor de conversatie tussen de schippers

Afbeelding: De Tiger komt na de aanvaring in Harlingen aan