Wagenborg wil minder afvaarten én alleenrecht op hoofdvaarweg naar Ameland

Wagenborg gaat niet alleen fors schrappen in het aantal afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog, de rederij lijkt ook het alleenrecht op gebruik van de hoofdvaargeulen te willen. Andere scheepvaartbedrijven zijn verbijsterd. Tal van diensten komen op de tocht te staan. Dat hebben watertaxi- en sleep- en bergingsbedrijf Veltman Marine Service en de rederijen Kiewied en Bunicich aan minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) laten weten. De veerdam van Holwert dreigt onbereikbaar te worden voor baggerschepen, rondvaartschepen, de visserij, peil- en werkschepen, reddingboten, watertaxi’s en Rijkswaterstaat zelf, waarschuwen de Amelander bedrijven.

Wagenborg heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen van hetzelfde ministerie laten weten dat de dienstverlening over enkele weken drastisch wordt versoberd , zolang de vaargeul niet breed en diep genoeg is. De rederij acht het niet langer veilig en verantwoord dat schepen elkaar in de vaargeul passeren en voert eenrichtingsverkeer in voor de veerdienst en sneldienst. Daarnaast verzoekt Wagenborg het ministerie per direct dit ‘enkelvoudig gebruik’ nog slechts toe te staan aan vervoer dat verband houdt met de vaargeul als levensader van en naar Ameland en Schiermonnikoog. En dit te handhaven.

Wagenborg beperkt afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog
Wagenborg schrapt vanaf 20 juni voor de rest van het jaar een flink aantal afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog. De veiligheid voor passagiers en bemanning noodzaakt de rederij daartoe, zegt directeur Ger van Langen. Directe aanleiding voor de drastische maatregel is een ,,ernstig incident” op 4 mei. De Esonborg liep die dag schade op, toen de snelboot binnen de vaargeul tegen de rand van een zandplaat klapte.

Wagenborg heeft besloten nog maar één gewone veerboot te laten varen, zodat de boten elkaar niet meer hoeven te passeren. Dit heeft tot gevolg dat voor meer dan 26.000 reizigers met een auto de reservering voor een overtocht naar Ameland omgeboekt moet worden. Op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag kan het aantal afvaarten van zowel veerdienst als snelboot met wel een kwart worden beperkt.

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

Afbeelding: twee passerende schepen, © Wagenborgen Passagiersdiensten