Tjalk vaart volledig elektrisch: pilotschip voor fossielvrije Waddenvloot

Tjalk Overwinning vaart als eerste zeilend charterschip elektrisch door Nederland. Deze maand ging het 23 meter lange schip na een uitgebreide refit weer te water. De tjalk is nu uitgerust met een 40 kw elektromotor en 84 kwh aan lithiumaccu’s, die gevoed worden door walstroom. Daarnaast werken ook de kombuis en de verwarming in het 108 jaar oude schip nu volledig op elektriciteit. Eerder werd overigens de Katwijker Vooruitgang geheel emissievrij gemaakt om dagtochten mee te varen in Friesland.

Zeiltochten nog duurzamer
“We denken daarmee niet alleen een bijdrage te kunnen leveren aan het terugdringen van de CO2 uitstoot, maar ook het duurzame karakter van de historische zeilvaart steviger vorm te geven,” schrijft charterbedrijf Gouden Vloot, waar Overwinning onder vaart. Toen de tjalk in 2021 plotseling lek bleek door elektrolyse, moest het hele onderwaterschip vernieuwd worden. “Om van een nare situatie een positieve te maken, leek dit het moment om het schip te verduurzamen” aldus eigenaren Joost en Anna.

Verbouwing Vrijbuiter vertraagd
De zeiltochten die de “Eco tjalk” met gasten vaart, zijn nu helemaal stil en uitstootvrij. Zo werd Overwinning het eerste charterschip dat elektrisch vaart. De verbouwing van Vrijbuiter, een andere tjalk die verduurzaamd wordt en waar we dit voorjaar een kijkje namen, heeft namelijk vertraging opgelopen. Het installeren van de zoutaccu’s, een primeur voor de scheepvaart, bleek complexer dan gedacht en is uitgesteld naar dit najaar.

Maar ook de verduurzaming van Overwinning is nog niet helemaal voltooid. Later zullen de accu’s namelijk ook door middel van een brandstofcel op waterstof- of waterstof drager gevoed worden, in plaats van door walstroom.

Lees het gehele artikel op de bron: Zeilen