Minister Harbers: Boontjes wordt geen hoofdvaarweg

Minister Mark Harbers gaat niet mee in de redenatie van zijn partijgenoten Daniel Koerhuis en Harry Bevers dat de Boontjes een hoofdvaarweg moet worden, gezien de geplande verdieping van de sluis bij Kornwerderzand. Sterker nog, de minister benadrukt dat er geen directe relatie is tussen beide.

Later dit jaar wordt een besluit genomen over de diepte van vaargeul Boontjes. De vaargeul tussen Harlingen en Kornwerderzand wordt momenteel, in het kader van een proef op NAP -3,80 meter gehouden. Die diepte zien de haven van Harlingen en het bedrijfsleven graag gehandhaafd. Natuurorganisaties willen echter dat de diepte teruggaat naar -2,80 meter, want er moet nu 10 keer zoveel worden gebaggerd dan verwacht.

Met de geplande verdieping van de sluis bij Kornwerderzand zagen Koerhuis en Bevers kansen voor Harlingen en de Boontjes. ‘Klopt het dat vaarweg Boontjes hierdoor een hoofdvaarweg kan worden?’, vroegen zij aan de minister. ‘Nee’, is het simpele antwoord van Harbers. ‘De grotere sluis heeft tot doel het IJsselmeer voor grotere schepen toegankelijk te maken vanaf zee’, schrijft hij in de beantwoording. ‘Er zijn meerdere vaargeulen waar de scheepvaart gebruik van kan maken van en naar de nieuwe sluis.’

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

Afbeelding: de bark Artemis, vastgelopen in de Boontjes enige jaren terug