Leafde fan Fryslân lek voor Vlieland, 25 opvarenden geëvacueerd

Voor de haven van Vlieland is donderdag avond 18 mei de driemaster Leafde fan Fryslân lek geraakt. Het schip dreigde hierdoor te zinken. Volgens de brandweer zat er een gat in de boeg, andere bronnen denken dat het ook lekkage van de boegschroef geweest kan zijn. De hulpdiensten KNRM Vlieland en Brandweer Vlieland en Rederij Noordgat werkten nauw samen om het schip in nood te helpen.

De 25 opvarenden waren rond 23.00 uur van het schip gehaald door de brandweer en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Omdat op Vlieland of Terschelling geen accommodatie beschikbaar was zijn deze mensen naar Harlingen gebracht.

Volgens Niels Oosterbaan van de KNRM Vlieland maakte de klipper ,,flink wat water”, zo vertelde hij na middernacht aan Vlieland TV. ,,Noordgat was er en zelfs de brandweer is opgepiept om alles weg te krijgen. Na drie uur pompen was het water onder controle en bleef Noordgat over om het schip proberen lekvrij te krijgen. Het schip ligt nu droog, op een zandplaat en Noordgat gaat proberen het te repareren.” Tegen 00.30 uur was het schip weer stabiel.

Het schip werd ’s nachts droog gezet op een zandplaat, waar Noordgat het lek dicht wil lassen. Vrijdagmorgen is de Leafde fan Fryslân, geëscorteerd door Rederij Noordgat die de lekkage inmiddels op orde had gebracht, zelfstandig naar Friesland gevaren voor verdere reparaties.

De NOS en andere media bracht het bericht als ‘25 opvarenden gered van zeilschip in nood‘.

In de onderstaande video van Vlieland TV zijn ondermeer te zien de KNRM Vlieland, de Brandweer Vlieland en SIGMA. (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie)

BBZ
EOC